Najnovije sa JPFU

Bilteni, intervjui, reči kritike, , konferencije i video prilozi na jednom mestu

„Hvala vam za podršku žiriju, i hvala vam sto se slažete sa našim odlukama, to nam je veoma važno. U ime mojih dragih kolega, žiri vam zahvaljuje za sve one aplauze kojima ste pozdravili sve ove predstave, hvala vam što ste me poslušali, ja sam na otvaranju zamiolila da se ne žale dlanovi, da je aplauz nama hrana i svima onima koji su na sceni, aplauz je dijalog scene i gledališta. Ovaj festival je pokazao da je u ovom gradu, u ovom pozorištu taj dijalog veoma živ i učinkovit. Žiriju je dužnost da ocenjuje isključivo po pozorišnim merilima, publika je sastavni deo pozorišta, mi osluškujemo publiku, ali ne možemo da kažemo da je publika u tom smislu na nas uticala. Nama je drago što se publika slaže na našom ocenom, ali je naša ocena autoktona. To govori da je vaša publika veliki poznavalac pozorišta“, izjavila je Vida Ognjenović, predsednica žirija 26. JPF „Bez prevoda“.

ponedeljak, 08 novembar 2021 13:44

26. JPF Bilten br.8

Izašao je bilten za osmi dan festivala

26. JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL
01 – 07. NOVEMBRA 2021.
Stručni žiri 26. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, u sastavu:

1. Vida Ognjenović – predsednica žirija
2. Dario Harjaček – član žirija
3. Radivoje Dinulović - član žirija
4. Maja Mrđenović - član žirija
5. Edvin Liverić – član žirija

Doneo je sledeću odluku:  

1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – ''Tri zime'' po tekstuTene Štivičić, u režiji Jasne Djuričić, u produkciji Pozorišta Promena iz Novog Sada
Obrazloženje: Vrhunska energija mladih glumaca, umeće oblikovanja karaktera, izgradjen stav prema relevantnoj temi koja je odlično korespodnirala sa gledalištem.

2. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU – Egonu Savinu, za režiju predstave ''Pučina'' po tekstu Branislava Nušića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.
Obrazloženje: Sigurnom rediteljskom rukom i odličnim poznavanjem Nušićevog opusa Egon Savin je i ovoga puta pokazao da svakom delu pristupa istraživački i sa suptilnim odnosom prema psihologiji likova čini Nušićev tekst bliskim savremenoj publici.

3. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU –Hani Selimović za ulogu Eve u predstavi ''64'' po tekstu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović, u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.
Obrazloženje: Senzibilnom, preciznom, eruptivnom snagom igre Hana Selimović nosi predstavu ''64'' namećući vrhunski ritam i punu glumačku izražajnost tekstu Tene Štivičić.

4. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU – Nenadu Jezdiću za ulogu Vladimira Nedeljkovića u predstavi ''Pučina'' po tekstu Branislava Nušića u režiji Egona Savina u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Obrazloženje: Snažnim glumačkim promišljanjem nijansi Jezdić uspeva da izrazi psihološku kompleksnost lika Vladimira Nedeljkovića, koji je u suštini žrtva i sopstvene ambicije i manipulacije okoline.

5. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU – Darku Nedeljkoviću za scenografiju u predstavi ''64'' po tekstu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.
Obrazloženje: Svedenim, jasnim i snažnim scenografskim sredstvima Darko Nedeljković je uspostavio prostor igre visokog potencijala i delikatne likovnosti koja je u potpunoj saglasnosti sa svim ostalim komponentama predstave.

6. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU – Lani Cvijanović za kostimografiju u predstavi
''Pučina'' po tekstu Branislava Nušića u režiji Egona Savina u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.
Obrazloženje: Promišljenom stilizacijom Lana Cvijanović je postigla čistotu linije kostima i punu izražajnost kojom značajno doprinosi celini predstave.

7. Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU – Branislavu Zeremskom za ulogu Olivera u predstavi ''64''
Po tekstu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.
Obrazloženje: Lucidno promišljajući reski način odbrane zastarelih stavova lika namćorastog oca, Zeremski postiže visoku razinu i komike i realizma čime budi kod publike osećaj topline i nežnosti.

8. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i Nagrada POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ» - ansamblu predstave ''Tri zime'' po tekstu Tene Štivičić u režiji Jasne Djuričić u porodukciji Pozorišta Promena iz Novog Sada.
Obrazloženje: Vrhunskom energijom i zajedništvom igre ansambl predstave je postigao snažnu i direktnu razmenu energije sa publikom koja je puna 4 sata disala sa njima.

9. Specijalna NAGRADA ARDALION – Marku Djokiću za dizajn svetla u predstavi ''64'' po tekstu Tene Štivičići u režji Alise Stojanović u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.
Obrazloženje: Znalačkim postupkom Djokić svetlom ostvaruje dinamičnu dramaturgiju prostora čime postiže novu dimenziju u strukturi predstave.

 

 

ponedeljak, 08 novembar 2021 05:54

Zelena Čoja Montenegra - 4,25

Predstavom „Zelena čoja Montenegra”, prema romanu Mome Kapora, u režiji Nikite Milivojevića, u kooprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta, Festivala Budva Grad Teatar i Gradskog pozorišta Podgorica, završen je takmičarski program 26. Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

Ovaj roman je posveta drugovanju pisca, karikaturiste i boema Zuka Džumhura i Mome Kapora, a glavna tema je istorijska, pomalo bizarna storija o prijateljstvu ratnih neprijatelja, crnogorskog kralja, tada knjaza, Nikole Petrovića i turskog visokog oficira, Osman-paše zvanog Sarhoš (pijani). Pozorišno viđenje „Zelene čoje Montenegra“ pripada istorijskoj melodrami, u kojoj je ono što se moglo dogoditi važnije od onoga što se zaista dogodilo, u kojoj su emocije važnije od faktografije, čovek od politike i rata. Ovo je priča, deficitarna u našim vremenima, o pomirenjima i kako bi to Džumhur rekao, ljudovanjima

"Zelena čoja Montenegra" je knjiga o prijateljstvu crnogorskog vladara knjaza NIkole I Petrovića i Osman-paše Sarhoša, zarobljenog u bitci na Vučjem dolu u julu 1876. gde je komandovao turskom artiljerijom. Istovremano, to je povest o Zuki Džumhuru, jednom od naših najvećih crtača, karikaturista, putopisaca, pripovedača, nekadašnjoj televizijskoj zvezdi i umetniku življenja, i prijateljstvu sa autorom ove knjige sa kojim je 1967. godine napisao i istoimeni filmski scenario o sudbini o sudbini turskog generala.

"Moram da kažem da smo sa ovom predstavom prošli kroz jedan tranzitni period, prvo nas je napustio Lane, kasnije Marko, zatim je Brstina došao u Budva Grad teatar da nas spase. Imam osećaj kao da smo radili tri predstave, a ne jednu, stalno smo kretali iz početka, zapravo ostala je ista energija, ideja i ljubav među nama", rekao je glumac Andrija Kuzmanović.

"Trudili smo se da pronađemo koji su to ljudi, i kako se oni pronalaze u koordinatnom svetu tog vremena i prostora. Fokusirali smo se na prijateljskom odnosu, više smo pričali o nekim stvarima koje uopšte nisu napisane u romanu, ali smo ih mi izmaštali, koje su to njihove razlike u karakterima koje su ih učinile tako dobrim prijateljima, i kakva su to dva čovjeka koja mogu da održe prijateljstvo u dugom vremenskom periodu, i šta to znači istinsko prijateljstvo koje nadilazi nacionalne, verske i političke razlike. Knjaz Nikola u tom trenutku pretjeruje sa dobrodošlicom, iako zna kakav će to da ima odjek u Crnoj Gori", dodao je glumac Miloš Pejović.

ponedeljak, 08 novembar 2021 05:48

Miloš Pejović, glumac

ponedeljak, 08 novembar 2021 05:47

Jelena Simić, glumica

ponedeljak, 08 novembar 2021 05:46

Branimir Brstina, glumac

ponedeljak, 08 novembar 2021 05:45

Božidar Zuber, glumac

ponedeljak, 08 novembar 2021 05:44

Andrija Kuzmanović, glumac

nedelja, 07 novembar 2021 13:45

26. JPF Bilten br.7

Izašao je bilten za sedmi dan festivala

nedelja, 07 novembar 2021 06:48

Danijela Ivanović, glumica

nedelja, 07 novembar 2021 06:35

Strah - 4,33

Predstava Narodnog pozorišta iz Pirota „Strah – jedna topla ljudska priča“, po tekstu
Franc Ksaver Kreca,u režiji Igora Vuka Torbice, izvedena je šeste festivalske večeri.

Predstava ima okvirno utopijsku i istovremeno distopijsku viziju sveta bliske budućnosti, gde se odvija jedan začudan eksperiment u kome najbliže komšije jedne prizemne zgrade odlučuju da se bolje upoznaju i što više druže u nedefinisanom prostoru ispred svojih stanova.
Želja za bliskošću i pre svega da se pobedi strah od samoće, odbačenosti, otuđenosti, navodi ove individue – bračne parove i razne samce da zajedno stvore neku nesvakidašnju komunu u kojoj će biti srećni, kao jedinstveni kolektiv sreće.
I zaista sve to tako i fukcioniše, sve dok se ne pojavi u njihovim životima jedan stranac, navodno veoma stidljiv, novopečeni momak jedne od usamljenih dama u apartmanu.
Idila njihovog zajedništva i savezništva kao da se iznenada ruši tim dolaskom, iako taj tip deluje dobroćudno, simpatično, veoma staloženo i mirno, gotovo da mu se glas ne čuje…
Sve dok se ne desi neverovatna i prebrza transformacija, koja pretvara do tada žanr komedije u sasvim drugi žanr mračne, apsurdne, donekle i avangardne drame….Tako je do polovine predstave bila svetlost, a onda nastaje pravi – mrak.

 "Ovaj komad prate neke kontraverze, u ovom komadu od Kreca ima samo jedno zanimanje junaka, i jedan monolog, sve drugo je napisao Igor Vuk Torbica lično. Ovo je apsolutno njegov kompletan autorski rad. Bilo je zanimljivo raditi, mi nismo znali kako će se komad završiti, svaki dan je dolazila po jedna scena, i prosto smo svaki dan ulazili u materiju sto posto", izjavio je glumac Aleksandar Radulović.

"Što više igram predstavu, više saznajem šta u stvari ova predstava govori, svaki put otkijem nešto novo, neka nova rečenica me cimne, kao da me podseti šta mi živimo, i šta je naš problem, i čega se mi to sve bojimo", rekla je glumica Danijela Ivanović.

nedelja, 07 novembar 2021 06:16

Zoran Živković, glumac

nedelja, 07 novembar 2021 06:15

Aleksandra Stojanović, glumica

nedelja, 07 novembar 2021 06:13

Aleksandar Aleksić, glumac

logo jpf trans
 XXVI JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
PRIČAJ MI O NEŽNOSTI
Od 1.do 7.novembra 2021.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

Ponedeljak 1. novembar u 19:30
Sedam strahova
BNP Zenica

Utorak 2. novembar u 19:30
Pučina
JDP Beograd

Sreda 3. novembar u 19:30
Tri zime
Pozorište Promena, Novi Sad

Četvrtak 4. novembar u 19:30
Đokonda
CNP Podgorica

Petak 5. novembar u 19:30
64
Atelje 212 Beograd

Subota 6. novembar u 19:30
Strah – jedna topla ljudska priča
NP Pirot

Nedelja 7. novembar u 19:30
Zelena čoja Montenegra
BDP Beograd, GP Podgorica i FGT Budva