sreda, 06 novembar 2019 11:15

Pobornik sam Kjubrikovog stila

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Deo sam ovog društva spektakla, dakle pripadnik generacije koja ga je napravila. Mi smo deo tog globalnog sveta koji su napravili i google i facebook, mada pamtim i analogni sistem, kaže Milan Nešković, reditelj predstave koja je podigla zavesu XXIV Jugoslovenskog pozorišnog festivala "Bez prevoda".


Pre četiri godine na JPF smo gledali Belu kafu, mladog reditelja Milana Neškovića kojeg je već bila upoznala mlađa užička publika. Prvo profesionalno vatreno krštenje, dogodilo se baš u Užicu.

-Moja prva profesionalna predstava koju sam radio odmah po završetku FDU bila je pre tačno deset godina u Užicu. To je bila dečja predstava Crvenkapa, Aleksandra Popovića. Tada je izbila je epidemija svinjskog gripa, Festival je otkazan, tako da sam ja ostao u Užicu dok se epidemija nije završila. Festival je pomeren za proleće naredne godine a kako čujem, Crvenkapa se i dalje i igra u užičkom pozorištu. Od tada nikako da se ponovo spojimo u nekoj saradnji.

Kao docent na Akademiji umetnosti u Beogradu, radite sa mladim ljudima, kako ih vidite, kao junake našeg doba ili žrtve u okolnostima u kojima su izabrali da se bave umetnošću?

-Pripadnik sam najpogrešnije generacije koju bi trebalo pitati o tome. Ja sam 85’godište, dakle pripadnik generacije koja je napravila ovo društvo spektakla. Mi smo deo tog globalnog sveta koji su napravili i google i facebook, mada pamtim i analogni i digitalni svet. U isto vreme, pripadnik sam generacije koja je krenula u školu 1992. i ne pamtim da je ovde ikad bilo dobro. Ne mogu da upoređujem jer nemam crno i belo. Meni jesu pričali da je nekad bilo belo, ali ja živim društvo spektakla u kome klikćem po internetu svakog trenutka, pa bi bilo licemerno da nešto govorim o ovim mladim ljudima.

Klikćući po tom istom internetu, primetila sam da ste radili vrlo šarolike predstave, od Šekspira do Crvenkape. Da li je to ta ista potreba da različite teme svuda pomalo začeprkate?
-Često mešamo pojmove autorski projekat, autorska predstava…autorstvo je lični pečat koji daješ nekom svojom estetikom, svojim tretiranjem problema koji te se tiču, kao i nekim žanrovskim odrednicama. Pobornik sam Kjubrikovog stila koji se uvek bavio različitim temama i nijedan njegov film ne liči na onaj prethodni. Time se vodim zato što sam još mlad reditelj, imam samo 34 godine i tako će biti dok se ne pronađem. Volim da se oprobam u nečemu što ne znam i što mi je izazov.

Mira Petrović, JPF Bilten

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC