ponedeljak, 04 novembar 2019 10:28

Junak mog doba: Hrvoje Polan

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Heroj našega vremena je hrvatski fotoreporter svetskog glasa Hrvoje Polan koji nas je nažalost, prerano napustio u 48 godini, u aprilu ove godine. Njegove ratne fotografije iz ciklusa "Priče o besmislu" imali smo priliku da vidimo u Užicu tokom održavanja "Grain festa" u galeriji "Reflektor" u Krčagovu desetak meseci pre iznenadnog odlaska. Bila je to prilika za razgovor sa čovekom izuzetne hrabrosti koji je uvek imao osoben pogled na priču i slikao ono što vidi i kada je dobijao pretnje smrću.

Empatija je izuzetno vezana za fotografiju, govorio je te večeri Hrvoje Polan, čiji je objektiv devedesetih zabeležio lica rata ostavljajući nam niz dokumenata kao opomenu. Priznavao je princip podele na dobre i loše ljude, a ne po nacionalnoj priči i smatrao da je odgovornost ono o čemu ne vodimo brigu, ne samo prema fotografiji i novinskim tekstovima, već kako je tvrdio i o vlastitim životima.

Nije krio razočaranost što je društvo kompletno otišlo u apatiju, što je krivulja drastično otišla na dole i što nas više nije briga jednih za druge. Isticao je da medjusobni strah, da se bojimo jedni drugih, moramo prevladati i pričati o empatiji, altruizmu, pružiti ruku jedni drugima i učiniti sve da se "oni" na vlasti boje nas, a ne mi "njih".

Od fotografije pljačke kninske robne kuće posle “Oluje” kao fotoreporter “Ferala”, zatim ratišta u Bosni i kasnije kao fotoreporter Rojtersa i AFP-a, do pojasa Gaze, migrantske krize, društvenih potresa, Hrvoje Polan slikao je ono što vidi i nikada nije bio propagandist za razliku od mnogih u ovoj profesiji, naročito devedesetih. Njegovi radovi objavljivani su u vodećim svetskim časopisima, a pojedine fotografije uvrštene u najboljih sto slika u periodu 1990-2000. godine u Muzeju moderne umetnosti MoMA u Njujorku. Hrvoje Polan jedan je od malobrojnih heroja našeg doba čijim ću se fotografijama uvek vraćati i čitati, kaže Žanka Erić, novinarka “Vesti” Užice.

Више из ове категорије « Pobornik sam Kjubrikovog stila Junak mog doba: Moji đaci »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR