utorak, 14 novembar 2017 09:32

Prateći program 22. JPFU: Izložba „Proždiranje“

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Izložba „Proždiranje“ predstavlja najnovije radove mladog užičkog umetnika Miloša Milićevića (1991), koji je nakon Umetničke škole u Užicu, završio osnovne i master akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafika u klasi profesora Miodraga Mlađovića. Izlagao je na kolektivnim izložbama među kojima se izdvajaju „Hong Kong Graphic Art Fiesta 2014, 12. međunarodni grafički bijenale Suva igla Užice 2015, 4. internacionalni salon grafike Kraljevo 2016, izložba studenata master studija FLU Gradska galerija savremene umetnosti Smederevo 2015. Samostalno je izlagao u galeriji Čigota i Narodnom muzeju Užice 2016, u Savremenoj galeriji Zrenjanin i Domu kulture Prijepolje 2017, a izložba u Narodnom pozorištu Užice mu je peta samostalna izložba. Radovi su postavljeni u prostoru Male scene.

-Ideja za radove je došla iz potrebe da seriju, čiji je početak nastajao u grafikama, pretvorim u vrstu prostornih radova. Crtež je na nekim mestima zahtevao da se pretvori u žicu, neki njegovi elementi da budu izdvojeni i da iz dvodimenzionalnosti uđu u vrstu reljefa. Konstrukcija Male scene NP Užice je upravo omogućila da se radovi postave u prostoru i da se na taj način stvori određena dinamika. Ova izložba je vid istraživanja i kako godine budu odmicale sve će se više kristalisati pravac kojim ću se kretati u budućnosti, kaže Miloš Milićević.

Zašto naziv „proždiranje“?
- U svim ovim figurama možemo primetiti da su dve figure stopljene u jedno telo, osuđene na svoju suprotnu stranu. Te figure su istovremeno usmerene ka drugom biću sa kojim su u konstantnom sukobu, uvek su nekako usamljene jer se ne razumeju, a sa druge strane pate u tom sukobljavanju i sa samim sobom i sa drugima, jer je nemoguć isključiti se iz društva, iz zajedništva bilo kog tipa, bilo da je u pitanju ljubav ili šira društvena zajednica. Sam naziv „proždiranje“ upućuje na to da nekada možda ne primećujemo tu destrukciju kojom, uništavajući svoju drugu stranu povlačimo i sebe u ponor. Neka izričita i jasna poruka u suštini ne postoji, ovi radovi su čin traženja odgovora, ali opet smatram da slika počinje tamo gde sve reči o radu staju i gde ona prenosi trenutak stvoren u glavi autora, kaže Milićević.

Izložba „Proždiranje“ otvorena je u prostoru Male scene do 24. novembra 2017.

Медије

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR