Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

Prateći program 21. JPF

04 nov

7.11. 2016. u 19h, Hol NP Užice
Otvaranje izložbe fotografija Radovana Baje Vujovića

8.11. 2016. u 14h, Narodna Biblioteka Užice
Promocija knjige Laura Papo Bohoreta – rukopisi
Izdavač Historijski arhiv Sarajevo, Suizdavač Filozofski fakultet Sarajevo, Sarajevo 2015.

10. 11. 2016. u 12,30, Mala Scena
Predavanje: Željka Turčinović-Hrvatsko kazalište danas

10.11.2016. u 13h, Muzej JPF u nastajanju
Predavanje: prof. dr Selma Porobić- Taktilno

11.11.2016. u 13h, Muzej JPF u nastajanju
Predavanje: prof. dr Jelena Todorović - Idealni portret države – stvaranje idealne prošlosti i sadašnjosti kroz zbirku Državne umetničke kolekcije dvorskog kompleksa u Beogradu

14. 11. 2016. u 18h, Hol Narodnog pozorišta
Promocija knjige Dragana Klajića: Početi iznova- Promena teatarskog sistema,
Izdavač Clio, prevod sa engleskog Bojana Janković, Danica Ilić i Slobodan Obradović
Učestvuju: Zoran Stamatović, direktor Jugoslovenskog pozorišnog festivala, Nebojša Bradić, urednik kulturno-umetničkog programa RTS i urednik edicije Ars scena (Clio)
Zoran Hamović, glavni urednik (Clio)

U organizaciji Pratećeg programa XXI JPF učestvovali su direktor Zoran Stamatović, umetnički direktor Nemanja Ranković i tehnički direktor Marijana Zorzić- Petrović.
- Direktno sam učestvovao u izradi izložbe Radovana Baje Vujovića, a Nemanja Ranković i Marijana Zorzić-Petrović su angažovani na ostalim sadržajima koji se tiču: gostovanja studenata iz Beograda i Novog Sada, učestvovanja srednjoškolaca i organizovanja predavanja kojima će pokušati da otvore pitanja šta je to pozorište danas u regionu i kako mladi ljudi vide sebe u kreiranju savremenog pozorišta, kaže Zoran Stamatović.

Stamatović se posebno osvrnuo na promociju knjige kojom se na festivalu ostvaruje prva saradnja sa Istorijskim arhivom Užice, ali i otvaraju mogućnosti za buduće međunarodne saradnje.

-Veliko mi je zadovoljstvo da sa užičkim Arhivom organizujemo promociju knjige prevedene sa španskog koja se zove „Laura Papo Bohoreta- rukopisi“. Delo je izdao Istorijski arhiv Sarajeva sa kojim užički Arhiv ima odličnu saradnju, i oni misle da je na tom putu kretanja Jevreja po ovim balkanskim vrletima jedan deo imao određene kontakte sa Užicem i našim građanima. To je obuhvaćeno i u ovoj knjizi, a to ima veze sa pozorištem utoliko što su prevedeni određeni dramski tekstovi, što predstavlja potencijalno područje saradnje ovog pozorišta sa Vladom Španije, dodaje Stamatović.