sreda, 01 april 2020 17:20

Bure baruta, Mletački trgovac…

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

U okviru akcije#OstaniKod Kuće Jugoslovensko dramsko pozorište na svom youtube kanalu i sajtu jdp.rs emituje snimke predstava od kojih je mnoge užička publika gledala na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, jer je JDP izabralo najreprezentativnije predstave koje nisu više na repertoaru. JDP ih emituje uživo četiri večeri za redom, četvrtkom od 21h, dok su reprize petkom u 21h, subotom u 21h i nedeljom u 18h i 21h.

Neke od odabranih predstava donele su zvezdane trenutke Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, a publika i stručni žiri nagradio ih je aplauzima i Ardalionima. Takva je “Bure baruta” Dejana Dukovskog u režiji Slobodana Unkovskog koja je pobedila na I festivalu, 1996. i osvojila nagrade za najbolju predstavu, Miodrag Tabački za najbolju scenografiju, Angelina Atlagić za najbolju kostimografiju, a Sergej Trifunović Ardaliona za najboljeg mladog glumca za ulogu Đorđa. “Bure baruta” biće emitovano od 2. do 5. aprila.

Podsećajući na ovu predstavu JDP se setilo reči Jovana Ćirilova: „Kad sam na makedonskom pročitao dramu Dukovskog Bure baruta zaista sam bio, kao retko kada, oduševljen. Gotovo sam sve razumeo. A najvažnije, osetio sam osnovnu vrednost ovog lapidarnog teksta, britkog dijaloga, duhovite forme i metaforične slike svih naših muka usred muka koje smo tada preživljavali. Da li ima išta idealnije od toga da novi dramski tekst liči na sve ono što nas okružuje, a da je dovoljno destilisan, te nije bukvalna kopija stvarnosti“, napisao je Jovan Ćirilov o drami Dejana Dukovskog. Poslednje izvođenje predstave bilo je 8. aprila 2006.

JDP je najavio da će u četvrtak 9. aprila emitovati predstavu “Skakavci” Biljane Srbljanović u režiji Dejana Mijača, dok je u četvrtak 16. aprila na programu JDP TV-a još jedna predstava pobednica Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Mletački trgovac” Viljema Šekspira u režiji Egona Savina.

Slađana Vasiljević

Галерија слика

Више из ове категорије « Buđenje proleća Višnjik »
logo jpf trans
 XXVI JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
PRIČAJ MI O NEŽNOSTI
Od 1.do 7.novembra 2021.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

Ponedeljak 1. novembar u 19:30
Sedam strahova
BNP Zenica

Utorak 2. novembar u 19:30
Pučina
JDP Beograd

Sreda 3. novembar u 19:30
Tri zime
Pozorište Promena, Novi Sad

Četvrtak 4. novembar u 19:30
Đokonda
CNP Podgorica

Petak 5. novembar u 19:30
64
Atelje 212 Beograd

Subota 6. novembar u 19:30
Strah – jedna topla ljudska priča
NP Pirot

Nedelja 7. novembar u 19:30
Zelena čoja Montenegra
BDP Beograd, GP Podgorica i FGT Budva