utorak, 05 novembar 2019 09:01

Pozorište nije promenilo svet, ali je ulepšalo život

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Naš festival imaće smisla sve dotle dok pozorišni gledalac, prosečni Užičanin, kupuje ne baš jeftne ulaznice za predstave, kaže Zoran Stamatović, direktor Narodnog pozorišta Užice i Jugoslovenskog pozorišnog festivala "Bez prevoda".


-Nadali smo se da će doći vreme kada će narodi, koji dele isti prostor i govore sličnim jezikom, moći da razgovaraju i to je bio naš ideal. Pomaci su na jednoj strani neograničeni, dok na drugoj strani još uvek vidim primitivizam koji se zove nacionalizam, verske i druge vrste isključivosti. Festival je u potpunosti obavio svoju misiju, a ovu drugu nije mogao da ostvari. Možda smo bili idealisti i pomislili da će pozorište promeniti svet. Ipak, pozorište nije promenilo svet, ali nam je ulepšalo život - kaže Zoran Stamatović, direktor JPF-a i NP Užice.


Osim što nudi uvid u pozorišna dešavanja u regionu, festival je i dragocen komunikacijski kanal kojim nam se saopštava da su problemi čoveka i društva u zemljama bivše Jugoslavije isti ili veoma slični...


- To će se videti i ove godine. Neograničena vlast, nemogućnost slobodnog izražavanja, nemogućnost osvajanja sloboda bez ucena i druguh ograničenja, vladavina kapitala, sve su to problemi celog regiona. Zbog toga, pozorište je i utočište, mesto na kome je o tome moguće govoriti. Nemam iluziju o tome da će to nešto promeniti, ali ćutanjem i prećutkivanjem snaga se ne akumulira, već slabi. Ukazivanjem sa scene na sve te probleme i izvrgavanjem ruglu takvih pojava, takvo stanje će, bar ja tako mislim, brže postati prošlost.
Iako je Ministarstvo kulture Srbije najavljivalo da će podržati festival sa mnogo više novca, ove godine je izdvojilo svega 2,5 miliona dinara, što je najmanji iznos za 12 godina, dok je Grad Užice povećao svoje učšće na 4,5 miliona dinara.

Da li je sedam miliona dinara dovoljno za ovakav festival?


- Voleo bih da to pitanje postavite Ministarstvu kulture. Država time možda pokušava da izvrši tzv. i čuvenu decentralizaciju kulture, ali na pogrešan način. Neko na konkursima dobija para da ne zna šta će s njima, a neko dobije toliko da ne može da plati dolazak jedne predstave na festival. Legitimno je pravo svakog mesta u Srbiji da organizuje svoj festival i za svoje pare, ali dužnost države je da podrži ono po čemu će se raspoznavati u svetu. Imamo obećanje iz Ministarstva kulture da će, kroz razvoj kreativne industrije, festival imati stabilnije finansiranje i da će postati mali pozorišni edukativni centar na tromeđi Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, što je naša ideja na kojoj godinama insistiramo. Ipak, postoje dobri ljudi, vlasnici firmi i drugi koji nam pomažu, ali žele da budu anonimni. Naš festival će postojati i imati smisla sve dotle dok je njegov sponzor i donator prosečni Užičanin koji kupuje ulaznice, koje nisu jeftine.


Tekst i foto Nenad Kovačević

Ceo intervju biće objavljen u JPF Biltenu koji se u elektronskom obliku može naći u odeljku Bilteni.


Више из ове категорије « Grad stoji iza festivala 24.JPF Bilten br.1 »
logo jpf trans
 XXVI JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
PRIČAJ MI O NEŽNOSTI
Od 1.do 7.novembra 2021.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

Ponedeljak 1. novembar u 19:30
Sedam strahova
BNP Zenica

Utorak 2. novembar u 19:30
Pučina
JDP Beograd

Sreda 3. novembar u 19:30
Tri zime
Pozorište Promena, Novi Sad

Četvrtak 4. novembar u 19:30
Đokonda
CNP Podgorica

Petak 5. novembar u 19:30
64
Atelje 212 Beograd

Subota 6. novembar u 19:30
Strah – jedna topla ljudska priča
NP Pirot

Nedelja 7. novembar u 19:30
Zelena čoja Montenegra
BDP Beograd, GP Podgorica i FGT Budva