četvrtak, 05 novembar 2015 16:24

Dva dana do „okupljanja na Trgu partizana“

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Na maloj sceni Narodnog pozorišta u subotu, 7.novembra 2015. počinje pretprogram 20. JPF. Uvodno izlaganje „Užička republika” održaće Branko Popović, reditelj i inicijator Jugoslovenskog pozorišnog festivala (18:00-18:30). Sledi predavanje Vladimira Markovića „ Političko nasleđe antifašizma: revolucionarni obrasci humanijeg sveta” (18:30-19:30), a završnicu čini predstava na velikoj sceni „Nije to crvena to je krv! - jugoslovenska komunistička, revolucionarna i partizanska poezija” koja počinje u 20:00.

Autorski tim čine: Bojan Đorđev, Miloš Đurović, Siniša Ilić, Dragana Jovović, Stipe Kostanić, Ana Mandić, Dijana Marojević-Diklić, Maja Mirković, Katarina Popović i Miloš Timotijević. Sadržaji programa „Okupljeni na Trgu partizana" su besplatni.

U gradu koji baštini antifašističku tradiciju, koji je na početku Drugog svetskog rata od septembra do kraja novembra 1941. pružio nesrazmeran otpor fašističkoj sili, jubilarni festival prirodno se naslonio na revolucionarni poklič „No passaran“/Nećete proći. Izvorno je bio upućen fašistima, a danas, 70 godina nakon pobede nad fašizmom, pozorište pruža otpor svim vidovima nekulture koji vode do krajnosti, pa i samog fašizma.

20. Jugoslovenski pozorišni festival najaviće pretprogram „Okupljeni na Trgu partizana“ koji tematizuje aktuelnost antifašističke borbe u sadašnjem trenutku. Program čine predavanja, izložbe, performanski i predstava nastala prema partizanskoj poeziji, a realizovaće ga autori iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. „Okupljeni na Trgu partizana“ nastao je na inicijativu Nemanje Rankovića, umetničkog direktora Narodnog pozorišta iz Užica i Bojana Đorđeva, pozorišnog reditelja i urednika ovog sadržaja. Program su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Užice.