ponedeljak, 02 novembar 2015 14:33

Bogata pozorišna godina

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Do 20. Jugoslovenskog pozorišnog festivala ostalo je manje od 7 dana. O predstavama koje će domaća publika imati priliku da gleda na konferenciji za novinare govorili su selektori Zoran Stamatović i Bojan Munjin ističući da zbog kvalitetne pozorišne produkcije posao selektora postaje sve teži.

„Za nama je duga i teška godina, značajnija nego prethodne. Bilo je više kvalitetnih predstava koje su ušle u konkurenciju za Jugoslovenski pozorišni festival. Njihova osnova je zapitanost o moralnim vrednostima i poruka da svaka vrsta isključivosti i primitivizma jeste fašizam. Verujem da smo odabrali predstave kojima možemo da menjamo svet, jer ja spadam u ljude koji misle da je to moguće i da pozorište koristi demokratiju kako ona to predviđa“, rekao je Zoran Stamatović, direktor JPF i NP Užice.

„Planiramo da Festival u budućnosti odvojimo od pozorišta, ali ne mislimo da ga udaljimo nego samo da iskoristimo EU fondove koji nam kao budžetskoj ustanovi sada nisu dostupni. Konačnu reč za selekciju je dao Bojan Munjin, novinar i pozorišni kritičar iz Zagreba. On će ostati na tom mestu sve dok i dalje budemo davali dobre rezultate“, odgovara Stamatović na zapitanost do kada će Munjin, koji je selektor od 2007. godine, obavljati tu dužnost.

Iz programa 20 Jugoslovenskog pozorišnog festivala koselektor Bojan Munjin izdvojio je dve važne činjenice: „Ove godine je važno da iz Sarajeva posle 25 godina stiže predstava koja se uzdigla na evropski nivo. Kao drugu važnu činjenicu spomenuo bih predstavu NP Užice koje „nema tapiju“ na svoj festival već učestvuje samo kada ima dobru predstavu, a to je slučaj ovog puta“, ocenjuje Munjin. 

20. Jugoslovenski pozorišni festival počinje u nedelju, 8. novembra u 19,30, a simbolično je da ga otvara predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda „Razbijeni krčag“ .

Галерија слика