XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

sreda, 08 novembar 2023 09:24

28. JPF - SAOPŠTENJE ŽIRIJA

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Stručni žiri 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, u sastavu:

  1. Miodrag Tabački, scenograf, kostimograf i univerzitetski profesor -  predsednik žirija
  2. Urša Raukar-Gamulin, glumica  -  član žirija  
  3. Miloš Latinović, kulturolog, književnik -  član žirija       
  4. Branislava Ilić,  dramaturškinja – član žirija
  5. Milan Nešković, profesor, reditelj – član žirija

Doneo je sledeću

ODLUKU

 

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU –  Dodeljuje se predstavi EDIP Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd za osobeno tumačenje klasike na savremen način.

    Nagrada je doneta većinom glasova.
  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU  ̶  Dodeljuje se VELJKU MIĆUNOVIĆU za režiju predstave OČEVI I OCI Narodnog pozorišta Beograd. Mićunovićeva režija je precizna i osobena u kontekstu tumačenju savremenog romana prevedenog na dramski jezik sa posebnom posvećenošću likovima prelomne istorijske epohe.

    Nagrada je doneta većinom glasova.
  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU – Dodeljuje se VANJI EJDUS za ulogu Elizabete Medaković u predstavi OČEVI I OCI Narodnog pozorišta u Beogradu. Vanja Ejdus je uverljivo, konzustentno i scenski slikovito i na momente tumačila  lik strankinje u zemlji koja ne prihvata.

    Nagrada je doneta većinom glasova.
  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU – Dodeljuje se MILANU MARIĆU za ulogu Edipa u predstavi EDIP Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Marić je promišljeno ali eruptivno tumačio antički lik povezujući ga sa savremenošću u kojoj živimo, pokazujući da se ljudi i vremena ne menjaju.

    Nagrada je doneta većinom glasova.
  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU – Dodeljuje se IVANKI-VANI PRELEVIĆ za scenografiju predstave NESPORAZUM Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice. Nagrada je dodeljena zbog kozisitentnog i inovativnog osmišljavanja scenskog prostora.

    Nagrada je doneta većinom glasova.
  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU – Dodeljuje se MARII MARKOVIĆ-MILOJEV za kostime predstave EDIP Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu i OČEVI I OCI Narodnog pozorišta u Beogradu. Marija Marković-Milojev je u obe predstave kostime izvela maštovito dosledno i tačno u istorijskim kontektstima predstava.

    Nagrada je doneta većinom glasova.
  1. Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU – Dodeljuje se SENI ĐOROVIĆ za ulogu Nanke u predstavi OČEVI I OCI Narodnog pozorišta u Beogradu. Sena Đorović je doslednom interpretacijom lika iz naroda definisala habitus tradicionalnih slojeva našef društva u prelomnim vremenima.

    Nagrada je doneta većinom glasova.
  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i Nagrada POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ»  ̶  Dodeljuje se ALEKSANDRU VUČKOVIĆU za ulogu Mihaila Medakovića U predstavi OČEVI I OCI Narodnog pozorišta iz Beograda. Vučkovićeva inpreteracija na najbolji način dočarava fatalizam mladosti u istorijskim turbulentnim vremenima.

    Nagrada je doneta većinom glasova.
  1. Specijalna NAGRADA ARDALION –  Dodeljuje se ansamblu predstave NAŠ RAZRED Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba za kolektivnu glumačku igru.

    Nagrada je doneta jednoglasno

Више из ове категорије « Otac - 4,74 Po 7 Ardaliona - najnagrađevanije predstave »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC