Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

Prateći program

PONEDELjAK 5. NOVEMBAR 2018.
Istorijski arhiv Užice 13:00 časova
Otvaranje izložbe “SAD- Srbija od 1918. do 2018. godine – diplomatski i kulturni odnosi” autora Bore Dimitrijevića i Miladina Miloševića

sad2
Hol pozorišta 19:00 časova
Otvaranje izložbe fotografija RADOVANA BAJE VUJOVIĆA

UTORAK 6. NOVEMBAR 2018.
Mala scena 16:00 časova
Ispitna predstava “Slučaj Harms” studenata Akademije umetnosti Novi Sad u klasi prof. Jasne Đuričić i Sanje Ristić Krajnov

slucaj harms

Predstava je nastala na trećoj godini studija kao ispit glume, a sada je na repertoaru studentskog pozorišta Promena, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. 

Trajanje: 1h i 30min 

O predstavi: 
Tajanstveni nestanci, nesrećni slučajevi, neverovatni i nepovezani događaji, ubistva, tuče, ispadanje ljudi kroz prozor – sve su to krhotine groteskne i crnohumorne slike sveta u neobičnim antipričama slavnog ruskog parodičara Danila Ivanoviča Harmsa. Harms je svoje istomišljenike našao u krugu pesnika koji su sebe nazivali OBERIUTIMA. Pripadnici ovog pokreta bili su čudesni umetnici skloni apsurdu, nekorektnosti i traženju novih umetničkih formi. Možda će vam se učiniti da su njihovi sižei nerealni i nelogični, ali ko je rekao da je svakodnevna logika obavezna za umetnost? 

Igraju: 
Vanja Kovačević 
Staša Blečić 
Aljoša Đidić 
Nikola Knežević 
Ksenija Mitrović 
Tamara Šustić 
Isidora Vlček 
Ana Rudakijević 
Stefan Beronja 

Režija: 
Jasna Đuričić

SREDA 7. NOVEMBAR 2018.

Narodna biblioteka Užice, hol 18:00 časova
Otvaranje izložbe "Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića”, Nušić fondacije
Govore: prof. dr Raško V. Jovanović, pozorišni kritičar i Nebojša Nušić, upravnik “Nušić” fondacije

nusic

PETAK 9. NOVEMBAR 2018.
Narodna biblioteka Užice, Čitalište 18:00 časova
Promocija knjige “Kuća za junake”, autora Aleksandra Lala Milosavljevića
Izdavač: Narodni muzej Užice
Govore: Danica Diković-Ćurguz, književnica, Bojan Munjin, novinar i Aleksandar Lale Milosavljević, autor

kuca za junake

Nekadašnji profesor književnosti, urednik u Izdavačkoj kući Kadinjača i do penzije upravnik Narodnog pozorišta u Užicu, Aleksandar Lale Milosavljević, nakon knjiga sećanja o životu u nekadašnjem Užicu kao što su: “Stena na Pori, ljubav u Užicu”, “Čitakova stena”, “Pod Đavoljom stenom grad” u knjizi “Kuća za junake” ispisao je sećanja o svojoj porodici, slavnim užičkim precima.

SUBOTA 10. NOVEMBAR 2018.
Mala scena 18:00 časova
Promocija knjige „Večna sadašnjost“ Jelene Todorović
Izdavač: Klio, Beograd

Večna sadašnjost, Jelena Todorović
barokna kultura u modernoj književnosti

Vecna-sadasnjost-73239

U fokusu interesovanja  dr Jelene Todorović je nasleđe baroka u savremenoj književnosti, viđeno iz perspektive istoričara kulture novog veka. Autorka nije sebi postavila kao cilj da ukaže na neposredne veze i pozivanja jedne kulture na drugu, već da razotkrije oblike mišljenja koje naše doba duguje baroknom vremenu, da učini vidljivim do koje mere su mnogostrukosti vremena i prostora skriveno nasleđe baroka, koje se može naći u savremenoj književnosti. 

Primeri koje pručava su Nevidljivi gradovi Itala Kalvina, Saturnovi prstenovi Vinfrida Georga Zebalda i Islednik Dragana Velikića. 

To su dela, kako to pokazuje dr Todorović, u kojima je barok prisutan kao estetski princip, kao nevidljivo nasleđe koje oblikuje pogled na svet njihovih junaka. Dragocenost ove knjige predstavlja kako vrstan izbor, tako i zanimljiva analiza likovnih priloga.

NEDELjA 11. NOVEMBAR 2018.
Mala scena 18:00 časova
Predstavljanje knjige Muzičko pozorište kao umetnička sinteza, autora Svetozara Rapajića
Izdavač: Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu
Govore: prof. dr Ivan Medenica, FDU, urednik edicije Studije pozorišta i Svetozar Rapajić, profesor emeritus FDU, autor

Muzicko pozoriste

 Autor istražuje fenomen muzičkog pozorišta, njegov odnos sa operom, operetom, mjuziklom, prožimanje muzičkog i akcionog teksta, stvaranje jedinstvene umetničke strukture.

“U tom prožimanju, koje je mnogo više od prostog zbira, dve strane se međusobno oplođuju i jedna drugu menjaju. Struktura konkretne i životno čitljive radnje biva podvrgnuta logici apstraktnog muzičkog toka, a apstraktna muzička struktura biva tumačena događajnom logikom unutrašnjih i spoljnih tokova dramske radnje. Muzička apstrakcija dobija životnu konkretnost, a akciona konkretnost dobija apstraktnu artificiranost i estetizaciju”, zabeleženo je na sajtu izdavača o knjizi “Muzičko pozorište kao umetnička sinteza”.

 

Media

More in this category: « Žiri XXIII JPF