sreda, 16 oktobar 2019 19:17

Junak mog doba: Opšta bolnica Užice

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Kroz dva povoda, mada ih ima bezbroj, objasniću zašto je kolektiv Opšte bolnice Užice junak mog doba, najavljuje novinar Svetislav Tijanić.

U zoru, 26. maja 1988. godine u selu Šljivovica dogodila se teška saobraćajna nesreća. U reku Sušicu je sleteo autobus pun srednjoškolaca iz Foče. Vraćali su se sa sleta na stadionu JNA u Beogradu, kojim se obeležavao Titov rođendan. Jedna učenica je smrtno stradala, osamnaestogodišnja Danka Jašić iz Foče, dok je 41 putnik zadobio teže i lakše povrede.

Na vest o saobraćajnoj nesreći svi zaposleni u užičkoj bolnici, lekari, medicinske sestre, tehničari i ostalo osoblje, pre svanuća došli su na svoja radna mesta. Bez poziva, samoinicijativno. Svi povređeni su zbrinuti za manje od jednog sata, a najteži slučajevi su upućeni u Beograd. Svi tadašnji mediji u Bosni i Srbiji zabeležili su ovaj događaj, a čestitke i reči zahvalnosti bolničkom medicinskom osoblju stizale su sa svih strana. Pamtim još reči Arijane Tafo iz Foče, koja mi se obratila u kancelariji direktora bolnice: „Vi ste novinar, pomognite mi, želim da se obratim svim medijima, da svet čuje naše reči zahvalnosti za sve ono što su ovde, u Titovom Užicu, učinili za nas. Neki moralnom i psihičkom podrškom, drugi stručnom ljekarskom pomoći, a svi skupa lijepom ljudskom riječi, gestom, zadužili su nas na vječnu zahvalnost“.

Kada je u Bosni započeo građanski rat 1992. godine, i kada su u užičku bolnicu stigli prvi ranjenici sa ratnog poprišta, ponovo su svi zaposleni u bolnici došli nezvani na svoja radna mesta, pružajući nesebičnu pomoć svakom ranjeniku. Među ranjenima i tada i kansije zbrinuti su i muslimanski vojnici koji su rane zadobili u sukobu sa Srbima. Na primedbe da lekari u užičkoj bolnici spašavaju i životno ugrožene muslimanske ratnike, rukovodstvo ove ustanove bilo je veoma jasno: „Mi smo pre svega humanisti, i naše je da pomognemo svakom čoveku. I to činimo, i sada i uvek, i poštujemo Hipokratovu zakletvu. O tome da li među našim pacijentima u bolnici ima onih koji su pucali na Srbe treba da se brinu, i da preduzimaju mere, nadležni državni organi“.

Zato je kolektiv bolnice u Užicu junak moga doba, kaže Svetislav Tijanić, novinar u penziji, dopisnik dnevnih novina “Dan” iz Crne Gore.

 

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR