sreda, 16 oktobar 2019 22:02

Junak mog doba: Dobrica Erić, Tamara, donori

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Učeći istoriju, učili smo o pravim junacima i nabrajati ih - trajalo bi dugo. Ali, tražiti takvog u dobu u kojem živim? Težak zadatak. Nema imena koja se izdvajaju bombastično svojim delima. Možda bi, za takav odabir, morali pustiti da vreme učini svoje, pa ipak...

Razmišljajući duže, u mom srcu se izdvojio Dobrica Erić, borac za očuvanje srpskog pisma, čovek koji je pisao i pevao o ljutoj srpskoj rani – Kosovu i sa tom ranom legao u srce svoje Gruže. A odmah potom mi se stvorila slika Tamare koja je u velikoj misiji „Akcije“ uspela da pruži dom onima koji su vapili za jednim kutkom dostojnim življenja. I onda se „razvio film“ o toliko drugih ljudi iz svakodnevice, znanih i neznanih, koji su činili i čine dela koja ne može izvesti svako, već samo oni koji su kao čudom odabrani da na primer, doniraju sopstvenu kožu komšiji koji je stradao u požaru, ili ostanu u avionu koji svoj let završava sasvim sigurno padom, ali dok se Junak pita – to neće biti na dečji vrtić, ili nečiju kuću, to neće završiti sa brojem žrtava većim od jedne.

Junaci našeg vremena žive tu, oko nas i beskrajno sam zahvalna što postoje i vraćaju nam preko potrebnu veru u ljude, a samim tim i u život, kaže Mirjana Ranković Luković, novinarka „Zlatiborpresa“.

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR