četvrtak, 30 april 2020 14:38

Hromi ideali

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Narodno pozorište Užice od večeras emituje 12. snimak u okviru akcije #OstaniKOdKuće, a reč je o predstavi „Hromi ideali“ pripremljenoj po romanu Milutina Uskokovića u režiji Zlatka Svibena, kojom je obeleženo 100 godina od smrti pisca i 70 godina profesionalnog rada pozorišta u Užicu. Predstava je osvojila dve Specijalne nagrade na dva festivala i srca publike.

Roman "Čedomir Ilić" Milutina Uskokovića, Užičanina, utemeljivača gradskog romana, u dramatizaciji Olge Dimitrijević na scenu je postavio poznati hrvatski reditelj Zlatko Sviben, čija je predstava "Zločin i kazna" 2013. na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu pobrala skoro sve nagrade. Naziv „Hromi ideali“ bio je upravo takav u „draft verziji“ romana koji je Uskoković napisao 1914. kao priču o ljubavi između Milutna i Višnje, o došljacima u velikom gradu, o rodnoj provinciji u srcu, o hvatanju koraka sa promenama koje su tada zahvatale svet, Evropu, pa i tadašnju Srbiju.

Predstava je pripremana temeljno i raskošno, duže od četiri meseca, sa više od dva sata originalne muzike Darka Hajseka, brojnim kostimima Snežane Kovačević, scenografijom Marijane Zorzić Petrović, koreografijom Petre Blašković, svetlom Rada Stamenkovića, video radovima Dejana Parlića i, pre svega, uz naporan rad gotovo čitavog ansambla užičkog pozorišta.

U predstavi igraju: Vahidin Prelić, Ivana Pavićević Lazić, Andrijana Simović, Hadži Nemanja Jovanović, Divna Marić, Slobodan Ljubičić, Tijana Karaičić, Nikola Popović. Branislav Ljubičić, Momčilo Murić, Danica Ljubićić, Momčilo Murić.

Predstava „Hromi ideali“ osvojila je Specijalnu nagradu 52. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" održanog u Gračanici 2016. godine i Specijalnu nagradu 61. Sterijinog pozorja.

Slađana Vasiljević

 

Галерија слика

Више из ове категорије « Pozorište iz kuće Bio sam Kokanov glumac »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR