ponedeljak, 27 april 2020 14:52

Sveti Ardalion Glumac

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Današnji dan u kalendaru Srpske pravoslavne crkve posvećen je svetom mučeniku Ardalionu glumcu, po kome je nazvana nagrada Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu.

U kalendaru je zapisano da je Ardalion najpre bio “glumac komedijant” i da je kako bi uveseljavao publiku najradije igrao ulogu mučenika za veru, ismejavajući hrišćane na sve moguće načine. Međutim, kada je počelo gonjenje hrišćana u vreme cara Maksimijana, Ardalion je promenio ponašanje. Pred narodom je otvoreno rekao da je hrišćanin i da se ne šali, zbog čega je osuđen na smrt. “I umre privezan na usijanu gvozdenu lesu, odigravši tako pravu i česnu ulogu mučenika”, zabeleženo je u crkvenom kalendaru o Ardalionu glumcu kome je posvećen datum 27. april.

Jugoslovenski pozorišni festival od 1996. kada je održan prvi put, slavi jedinog glumca među svetiteljima tako što dodeljuje 9 nagrada pod njegovim imenom: Ardalion za najbolju predstavu, mušku, žensku i epizodnu ulogu, najbolju scenografiju, kostimografiju, najboljeg mladog glumca, a jedino nagradu pod nazivom “Sveti Ardalion” za neki od elemenata predstave koji nije obuhvaćen prethodnim nagradama”.
Za proteklih 24 festivala dodeljeno je 216 nagrada Ardalion.

Slađana Vasiljević

Више из ове категорије « Junaci našeg doba
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR