četvrtak, 23 april 2020 15:02

Rumunija 21

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Narodno pozorište Užice, premijerno će emitovati večeras na svom youtube kanalu snimak predstave "Rumunija 21' pripremljene 2010. po tekstu Štefana Peke u režiji Gorana Golovka. Reč je o savremenoj " komediji sa pevanjem i nešto pucanja", koja bez uvijanja govori o tranziciji i procesu ulaska u Evropsku uniju.

Autor teksta Štefan Peka, njujorški đak, jedan je od najzanačajnijih rumunskih savremenih dramaturga koji u tekstu "Rumunija 21" bez uvijanja govori o rumunskoj, ali ne samo o rumunskoj, tranziciji. Reditelj Golovko je čitajući dramu ocenio da "oštro pero mladog Štefana Peke nimalo ne štedi sve apsurde i moralne devijacije nastale u društvu koje još nije raščistilo sa starim sistemom, pa pokušaji uspostavljanja nekih novih vrednosti i civilizacijskih standarda na tako klimavim nogama završavaju neslavno."

Komad fokusira teme divljeg kapitalizma, trgovine dece, seksa kao robe, medija kao oruđa. Povodom premijere reditelj Golovko je rekao da se nada da su se "sa izazovima uspešno uhvatili u koštac i iznedrili predstavu koja će istovremeno biti gledana i kao zabava i kao opomena".

Scenografiju je uradila Mia David, kostime Snežana Kovačević, koreografiju Milica Cerović, a kompozitor je Miroljub Aranđelović Rasinski. Uloge su poverene:Igoru Borojeviću, Tanji Jovanović, Nemanji Jovanoviću, Vahidinu Preliću,Tijani Karaičić i Momčilu Muriću. Predstava je 2010. gostovala na Festivalu "Tvrđava teatar" u Smederevu.

Slađana Vasiljević

Галерија слика

Више из ове категорије « Rodoljupci Majstor i Margarita »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR