četvrtak, 16 april 2020 16:55

Sluga dvaju gospodara

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Snimak predstave “Sluga dvaju gospodara” Karla Goldonija u režiji Andrea Paćota i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Užice je osmi koji se emituje na youtube kanalu ovog teatra, a u okviru akcije #OstaniKodKuće.

Goldonijeva komedija iz 18. veka jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih komedija u istoriji svetske drame i pozorišta. Subotičko pozorište pre dva dana emitovalo je svoju postavku iz 2001. u režiji Kokana Mladenovića, u Užicu je lomad premijerno izveden 2007. kao i u pozorištu “Boško Buha”, dok je na sceni “Toša Jovanović” u Zrenjaninu igran 2012. u režiji Borisa Liješevića i imao čak 50 izvođenja širom zemlje.

Andre Paćoto, pozorišni i filmski reditelj koji se bavi istraživačkim teatrom, multimedijalnim performansima i audiovizuelnim projektima, adaptirao je ovu komediju del arte tako da se dešava u današnjem vremenu na Balkanu. Tekst je na srpski jezik preveo Jovan Ćirilov, tako da je ishod “aktuelna, savremena priča u kojoj se balkanski duh i oštra srpska ironija spajaju sa goldonijevskom ljupkošću i humorom, u zabavnoj i surovoj igri”, zabeleženo je u afiši predstave nastale u koprodukciji NP Užice i Bitef teatra.

Scenografiju potpisuje Mia David Zarić, kostimografiju Snežana Kovačević, scenski pokret Ferid Karajica, a dizajn svetla Andre Pronk. U predstavi nastupaju: Slobodan Ljubičić, Bojana Zečević, Vahidin Prelić, Vladimir Kurćubić, Divna Marić, Tanja Jovanović, Igor Borojević i Goran Šmakić, kao i muzičari: Petar Živanović - violina, Sava Đurić – bas i Ivan Ranković – klarinet.

Postavka ansambla Narodnog pozorišta iz Užica i Bitef teatra imala je svetsku premijeru na venecijanskom Bijenalu 19. jula 2007. dok je u septembru iste godine izvedena u Beogradu, u okviru pratećeg programa 23. Bitefa.

Slađana Vasiljević

Галерија слика

Више из ове категорије « Majstor i Margarita Čudo u Šarganu »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR