XVIII festival - 2013.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Додатне информације

 • Naziv: 18. JPFU
 • Moto: „Šta će sutra s' nama biti?“
 • Datum: 11-17. novembar 2013.
 • Savet:

   

  • Predsednik: Saša Milošević, gradonačelnik Užica
  • Potpredsednik: Ljubomir Simović, književnik, akademik SANU
 • Direktor: Zoran Stamatović
 • Umetnički direktor: mr Nemanja Ranković
 • Selektori:

   

  • Bojan Munjin, novinar i pozorišni kritičar
  • Zoran Stamatović, menadžer u kulturi, direktor Narodnog pozorišta Užice
 • Sručni žiri:

   

  • Emeritus Svetozar Rapajić, reditelj (Srbija), predsednik zirija
  • Prof. dr Nebojsa Romcević, dramski pisac (Srbija)
  • Tomislav Kurelec, pozorišni i filmski kritičar (Hrvatska)
  • Prof. Darko Nedeljković, arhitekta i scenograf (Srbija)
  • Zoran Ljutkov, glumac (Makedonija)
 • Nagrade (Ardalioni):

   


  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – „ZLOČIN I KAZNA“, po tekstu F.M.Dostojevskog u režiji Zlatka Svibena, produkcija Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ Zagreb.

  2. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU – ZLATKO SVIBEN za režiju predstave „ZLOČIN I KAZNA“, po tekstu F.M.Dostojevskog, produkcija Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ Zagreb.

  3. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU – ANJA ŠOVAGOVIĆ DESPOT za ulogu KATERINE IVANOVNE MARMELADOVE u predstavi „ZLOČIN I KAZNA“, po tekstu F.M.Dostojevskog u režiji Zlatka Svibena, produkcija Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ Zagreb.

  4. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU – FRANJO DIJAK za ulogu RASKOLJNIKOVA, RODION ROMANOVIČ, u predstavi „ZLOČIN I KAZNA“, po tekstu F.M.Dostojevskog u režiji Zlatka Svibena, produkcija Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ Zagreb.

  5. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU - ANA MARTINA BAKIĆ i IVANA KNEZ, u predstavi „ZLOČIN I KAZNA“, po tekstu F.M.Dostojevskog u režiji Zlatka Svibena, produkcija Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ Zagreb.

  6. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU - MARITA ĆOPO za kostimografiju u predstavi „ZLOČIN I KAZNA“, po tekstu F.M.Dostojevskog u režiji Zlatka Svibena, produkcija Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ Zagreb.

  7. Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU – OZREN GRABARIĆ za ulogu PORFIRIJ PETROVIČ, u predstavi „ZLOČIN I KAZNA“, po tekstu F.M.Dostojevskog u režiji Zlatka Svibena, produkcija Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ Zagreb.

  8. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i Nagrada POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ» - DŽENANA DŽANIĆ za ulogu SLOBODANKE, u predstavi „GREBANJE ILI KAKO SE UBILA MOJA BAKA“ po tekstu Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić, produkcija Bosansko narodno pozorište Zenica.


  9. Specijalna NAGRADA ARDALION – predstavi „KUHINJA“, po tekstu Petra Handkea i Mladena Materića u režiji Mladena Materića, produkcija Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka, za inovativni pristup u istraživanju neverbalnog teatra.

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Prateći program:

   

  SCENE DATING ili SASTANAK SA SCENOM
  četvrtak, 14. novembar 2013.
  17.00-19.00 h
  Narodno pozorište Užice, kamerna scena

  koncept: Aleksandra Pešterac i Višnja Žugić


  Sastanak sa SCENom

  Predstavljanje novih studijskih programa scenskog dizajna na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Upoznajte se sa progrаmom osnovnih studija namenjenom mаturаntima gimnаzijа i umetničkih i tehničkih stručnih školа koji imаju izrаženo interesovаnje zа scensku umetnost, tehniku, аrhitekturu i produkciju.

  SPEEDDATING kroz prizmu scenskog dizajna - vol. 2
  lokacija: Užice

  Individualni razgovor sa četrnaest učesnika performansa – nastavnika i studenata prve generacije osnovnih studija Scenske arhitekture, tehnike i dizajna. Otkrijte motive koji su, u susretu sa konceptom scenskog dizajna, uticali na njihove lične priče i profesionalni razvoj.

  Koncept: Miljana Zeković i Romana Bošković

  Scenska arhitektura i dizajn

  Izložba plakata sa radovima studenata osnovnih i doktorskih studija Departmana za arhitekturu i urbanizam, koji su nastali u okviru redovne nastave, a koristili su metodologiju scenskog dizajna.

  Koncept: Višnja Žugić


  SCENSKI DIZAJN obuhvata promišljanje, artikulaciju i realizaciju scenskog prostora u pozorištu i drugim oblicima spektakla. U nastavi scenskog dizajna na sva tri nivoa studija učestvuje veliki broj nastavnika sa univerziteta u Novom Sadu, drugih fakulteta u Srbiji i najznačajnjih obrazovnih institucija iz Evrope i sveta.

  www.scen.uns.ac.rs

  SRPSKA ZAJEDNICA U HRVATSKOJ - MOST MEĐU KULTURAMA
  U saradnji sa Srpskim narodnim vijećem iz Hrvatske u petak, 15. novembra u 18h na maloj sceni NP Užice biće održano veče na temu „Postoji li još jugoslovenski kulturni prostor?Gost večeri je Saša Milošević, predstavnik SNV, Zagreb. Moderator razgovora je Bojan Munjin, selektor 18.JPF.


  U okviru iste saradnje u petak će u prepodnevnim satima učenicima Užičke gimnazije biti predstavljena knjiga Ante Lešaja "Knjigocid - uništavanje knjiga u Hrvatskoj početkom 90-ih". Reč je o uništavanju književnog fonda napisanog ćiriličnim pismom kao i dela pojedinih srpskih pisaca.

 • Novinski članci:

   

Медије

Више из ове категорије « XVII festival - 2012. XIX festival - 2014. »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR