XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

sreda, 26 septembar 2018 11:04

Biće uzbudljivo i sa više smeha

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Pružajući se i rastežući između scene i života ovaj festival nikada nije hteo nikoga da uveri u neku ideologiju, niti da upire prstom u neku drugu, već da umetničkim sredstvima govori o čoveku, o njegovim tugama i radostima, obrazložio je selektor Bojan Munjin, moto XXIII Jugoslovenskog pozorišnog festivala za koji je uzeta misao Branislava Nušića koja izvorno u komadu „DR“ glasi: „U svakom slučaju, bolje je gledati život u pozorišnom komadu, nego gledati pozorišni komad u životu“. Najavljujući festival istaknuto je da su ga finansijski podržali grad Užice sa četiri miliona dinara i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije sa tri miliona dinara.

U danu kada se u prošlosti obeležavao Dan grada i Dan pozorišta (jer je Užice oslobođeno u II svetskom ratu 24. septembra 1941. i u slobodi uživalo 69 dana, a ta pojava je kasnije nazvana periodom Užičke republike), najavljen je program XXIII Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

- Zahvajujući promeni koncepcije uz naše i vaše kapacitete, trud i entuzijazam, nakon 23 godine postali smo jedan od najrespektabilnijih festivala u regionu o kome se uz dužno poštovanje priča i van naše Republike. Želim da se vratim na saradnju sa Bojanom Munjinom, selektorom koji sve ove godine mudro i pametno održava ovaj festival svojim izborom, ne podležući raznoraznim pritiscima i konceptualnim zabunama šta je dobro, a šta loše. Citiraću prof. Petra Marjanovića: „Novo je novo, a dobro je dobro“, tako da mi sve ove godine imamo priliku da gledamo i dobre i nove poetike u ovom pozorištu. Svedoci smo da su se lomila koplja oko nekih predstava, naša misija je bila ispoštovana i pokazalo se pametno promišljena, što se nadam da će biti i ove godine, rekao je Nemanja Ranković, umetnički direktor NP Užice i JPF Užice.

XXIII Jugoslovenski pozorišni festival trajaće od 5. do 12. novembra 2018.

-Činjenica da je puna sala tokom festivala obavezuje sve nas koji učestvujemo u realizaciji ove manifestacije. Obavezuje nas i to što koncepcija JPF izdvaja ovaj festival i što kvalitetna selekcija sa područja gde nema jezičkih barijera doprinosi da se on visoko pozicionira. Grad Užice je izdvojio 4 miliona, a Ministarstvo kulture i informisanja 3 miliona dinara. To što iz našeg budžeta za kulturu izdvajamo više novca od srpskog proseka, što imamo niz manifestacija, posebno to što imamo ovaj festival, daje nam za pravo da se nazovemo gradom kulture. Pokušaćemo da u budućnosti izdvajamo više novca, svesni smo da je to uslov da sačuvamo kvalitet i verujem da smo svi u tom pogledu jedinstveni. Srećni smo što će veliki umetnici i ove godine biti u našem gradu, rekao je Tihomir Petkovi, gradonačelnik Užica i predsednik UO Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

Na repertoaru XXIII JPF naći će se predstave različitih žanrova, od onih nastalih prema klasičnom tekstu kakva je „Korešpodencija“ Borislava Pekića Zvezdara teatra i „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića koja dolazi iz Narodnog pozorišta iz Beograda, preko sasvim modernih verzija klasike kakva je „Ukroćena goropadnica“ koja dolazi iz Splita, ili autorskih predstava kao što su: „Zašto je poludeo gospodin R“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, „Pet života pretužnog Milutina“ iz Ateljea 212, odnosno „Kad bi Sombor bio Holivid“ predstavu Narodnog pozorišta iz Sombora čiji je kuriozitet da je bez reči. U takmičarskom programu je i jedna pesnički intonirana predstava dramskog prosedeoa „Krvave svadbe“ Budve grada teatra.
-Ovaj festival je uvek isti, a ipak stalno menja lice i raspoloženje, jer uvek sudeluje u stvarnom životu. Ove godine on će se malo više smejati, biće vedriji, a manje tragičan. Naprosto, postoje vremena zabrinutosti, ali i vremena humora preko kog se puno može kazati o nama, o životu. Zbog toga smo izabrali slogan „Bolje gledati život u pozorištu, nego pozorište u životu“. Želimo u pozorištu da se prepoznamo u životu da bi nam taj pozorišni život za naš stvarni život nešto rekao, a opet smo jako kritični, živimo život puno stvarnije nego ono u šta bi se taj život pretvorio da je on samo pozorište. Pružajući se i rastežući između scene i života ovaj festival nikada nije hteo nikoga da uveri u neku ideologiju, niti da upire prstom u neku drugu, već da umetničkim sredstvima govori o čoveku, o njegovim tugama i radostima, rekao je Bojan Munjin, selektor JPF Užice.

Jugoslovenski pozorišni festival nagradiće najbolje sa ukupno devet Ardaliona, koje će biti uručene poslednje festivalske večeri, 12. novembra kada će biti izvedena predstava u čast nagrađenih, a selektor Munjin ističe da je „Strah i beda Trećeg rajha“ Narodnog pozorišta u Gračanici „dobra predstava nastala u praktično nemogućim uslovima“.

Галерија слика

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC