XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

utorak, 21 novembar 2017 08:03

Ivanov - najbolja predstava po oceni publike i žirija XXII JPF

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Predstava „Ivanov“ (A.P.Čehov/Tatjana Mandić Rigonat) Narodnog pozorišta Beograd, najbolja je predstava na 22. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu - Bez prevoda. Ukupno 9 nagrada koje nose ime Ardalion, jedinog glumca među svecima, podelile su predstave “Ivanov” (NP Beograd), “Priče iz bečke šume”(Gavella, Zagreb), “Dokle pogled seže” (Zetski dom, Cetinje) i “Moja fabrika” (BNP Zenica). Stručnim žirijem je predsedavao uvaženi reditelj Dejan Mijač, kome je tokom poslednje predstave pozlilo, tako da poslednje večeri festivala nije učestvovao u donošenju odluka. Kako je žiri zasedao svakog dana, pomno pratio svako izvođenje i razgovarao o viđenim umetničkim ostvarenjima čak i pred poslednju takmičarsku predstavu, žiri je imao usaglašene stavove koje su osme festivalske večeri objavila ostala četiri člana stručnog žirija.

Osim Ardaliona za najbolju predstavu “Ivanov” je osvojio još dva Ardaliona. Predragu Ejdusu, koji u komadu „Ivanov“ igra lik Šabeljskog, pripala je nagrada za najbolju mušku ulogu i Hani Selimović za najbolju žensku ulogu, za ulogu Saše koja tu nagradu ravnopravno deli sa Natašomi Janjić za ulogu Marijane u predstavi „Priče iz Bečke šume“, Dramskog kazališta Gavela iz Zagreba, u režiji Igora Vuka Torbice.
Ardalion za režiju otišao je Arpadu Šilingu za režiju komada „Dokle pogled seže“, Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju.

Branku Hojniku je pripala nagrada za scenografiju komada „Priče iz bečke šume“, a Mariti Ćopo za kostimografiju u istoj predstavi Dramskog kazališta Gavela iz Zagreba.

Srđan Grahovac je nagrađen za epozodnu ulogu u cetinjskoj predstavi „Dokle pogled seže“, dok je Jeleni Simić, za ulogu u istoj predstavi, dodeljena nagrada za najboljeg mladog glumca i Nagrada Politike „Avdo Mujčnović“.
Specijalna nagrada je pripala Bosanskom narodnom pozorištu Zenica za predstavu Selvedina Avdića „Moja fabrika“ u režiji Selme Spahić za „posvećenost problemima sopstvene zajednice“.

Stručni žiri zasedao je u sastavu: Dejan Mijač, Željka Turčinović, dramaturškinja iz Hrvatske, Nataša Nelević, pozorišna kritičarka iz Crne Gore, dr Radivoje Dinulović, arhitekta i scenograf iz Srbije i Zoran Ljutkov, glumac iz Makedonije.

I po mišljenju publike, predstava „Ivanov“ je najbolja na festivalu i dobila je ocenu 4.75. Komad „Moja ti“ (Olga Dimitrijević/Aleksandra Milavić Dejvis/Atelje 212) 4.71, „Svedobro“ (Stevan Vraneš/Nemanja Ranković/ NP Užice) 4.66, „Tako je, ako vam se tako čini“(Luiđi Pirandelo/Jagoš Marković/ JDP) 4.61, „Dokle pogled seže (autorski projekat/Arpad Šiling) 4.38, „Priče iz bečke šume /Eden fon Horvat/ Igor Vuk Torbica) 4.13 i „Moja fabrika (Selvedin Avdić/ Selma Spahić) 4.04 i „Samoubica“ (Nikolaj Erdeman, Veljko Mićunović/ CNP Podgorica) 3.84.

Медије

Више из ове категорије « Saopštenje stručnog žirija 22. JPF Moja ti - 4,71 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC