sreda, 09 novembar 2016 11:00

Prof. dr Jelena Todorović: Idealni portret države

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Jelena Todorović
Šta tačno predstavlja kolekcija jedne države? Na koji način zbirka umetničkih dela može da gradi jednu novu sliku identiteta, sveta i istorije? Koji je odnos tvorca kolekcije i predstave koju ona stvara? Kako se odvija proučavanje takve zbirke? Kako izgleda potraga za nestalim umetničkim delima?

Upravo ova pitanja će biti okosnica predavanja posvećenog jednom malo poznatom delu naše kulturne baštine Državnoj umetničkoj kolekciji dvorskog kompleksa u Beogradu.


Kao svedok nekih od najburnijih dogadjaja 20. veka bila je ogledalo svih država koje je predstavljala tokom više od 80 godina svog postojanja i danas predstavlja jedinstven i dragocen deo naše kulturne baštine.


Kroz istoriju evropske kulture umetnička kolekcija je uistinu bila jedno specifično ogledalo. Ogledalo ideala, univerzuma, ideologije, države i pojedinca, a prvenstveno ogledalo sveta koje je poput konkavnih zrcala istovremeno bilo i odraz i umanjena slika univerzuma. S druge strane, umetničke kolekcije su odslikavale sve one ideološke, religiozne i lične principe koji su prelomlјeni kroz prizmu ideala, trebali da pruže posmatraču jedan ulepšani alter ego.
Upravo takav idealizovani portret države građen je tokom šezdeset godina, od 1929. do 1980. godine u prostorima Dvorskog kompleksa na Dedinju i u njima Državne umetničke kolekcije (DUK). U tim zbrikama prelamaju se višestruke istorije kao i višestruki likovi koje je Jugoslavija poprimala tokom svoje burne prošlosti. Od samog osnivanja 1929. godine, pa sve do kupovine poslednjeg dela koje je dodato 1978, DUK je imala zadatak da bude odraz svih onih ideala koji su njenu istoriju oblikovali – od jugoslovenskog i evropskog, do apsolutnog i večnog. U strukturi Državne umetničke kolekcije već se na samom početku mogu prepoznati dva osnovna pravca koji će odrediti njen identitet. S jedne strane je stvaranje simboličkog portreta novostvorene države, a s druge gradnja nove slike prošlosti, ugradnja tek osnovane Jugoslovenske zajednice u imaginarni prostor evropske kulturne istorije.

Predavanje Idealni portret države – stvaranje idealne prošlosti i sadašnjosti kroz zbirku Državne umetničke kolekcije dvorskog kompleksa u Beogradu održaće se u petak 11. novembra 2016. godine u 13 časova u prostoru Muzeja Jugoslovenskog pozorišnog festivala u nastajanju koji se nalazi na galeriji pozorišta.

Галерија слика

Више из ове категорије « Dnevni list Danas - Specijalni dodatak Bilten br. 3 »