utorak, 08 novembar 2016 12:48

Na Drini ćuprija - 4,29

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Festivalsku zavesu XXI Jugoslovenskog pozorišnog festivala podigla je predstava « Na Drini ćuprija » po delu Ive Andrića u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju glumaca Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.
“Nisam verovao da Andrićev roman može da se postavi u pozorištu, nisam verovao ni da može da se predstavi na filmu, a kamoli na sceni”, kaže Milovan Filipović poreklom Mokrogorac koji je završio Užičku gimnaziju pre uspešnog upuštanja u glumu. Upečatljivim nastupom Filipović otpočinje radnju viševekovne istorijske drame koju je reditelj Kokan Mladenović povezao sa višegradskim mostom i romanom Ive Andrića.


“Tekst koji se izgovara napisao sam ja. Veliki deo Andrićevog romana, tridesetak priča, motiva, izjava , govora Andrićevih našli su mesto u ovome, ali suštinski to je bio zajednički proces od dva meseca intenzivnog rada, duplih proba. Ovaj sjajni ansambl je učinio meni veliku čast da zajedno istražujemo taj neverovatni roman. Praktično ne postoji tema ovog komada koji nismo zajedno otvorili, improvizovali, poigrali se, imali izuzetno uspešna traganja u tom našem ispiranju zlata”, kaže reditelj Mladenović i dodaje “Etički gledano to jeste Andrićevo, a ono što se izgovara to jeste naše”.
Iako je osnovna poruka predstave “Na Drini ćuprija” da su svi koji žive na prostoru ovog regiona krivi što nam se stalno vraćaju ratna vremena i da će se tako i nastaviti ako se ne promenimo, u rediteljskoj igri odlučeno je da se pruži nada. Ona se personifikuje kroz Ćorkana, čoveka dobrote i životne radosti koji ima potrebe za ljubavlju, a koji je svevremen i povezuje sva (ne)vremena i sve priče koje se odvijaju pred publikom. Ćorkana maestralno igra Radoje Čupić, posebno je upečatljiva scena neveste sa velom, a ne mogu se izostaviti pohvale na kompletan ansambl koji uigrano, strastveno i znalački iznosi postavljene zadatke. Da istaknemo i odličan scenski govor, upečatljivu muziku, funkcionalne kostime Tatjane Radišić i scenu Marije Kalabić na kojoj je sve vreme voda čiji odsjaj i šum preskaču zamišljenu granicu između scene i publike.
Druge takmičarske večeri na programu festivala je predstava “Pijani” u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda.

Медије

Галерија слика

Више из ове категорије « Branislav Mićunović gost 21. JPF Bilten br. 2 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR