subota, 14 novembar 2015 10:13

Svrati, reče čovek ili San o zavičaju - 4,64

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Na jubilarnom festivalu šeste takmičarske večeri izvedeno je ostvarenje domaćina "Svrati, reče čovek ili San o zavičaju" po tekstu Ivana Velisavljevića, u režiji Ivana Vukovića. Komad je premijerno izveden u aprilu ove godine, tako da je festivalska publika svoje karte ustupila familiji i prijateljima i sala Narodnog pozorišta Užice bila je puna i za festivalsko izvođenje, uz atmosferu navijanja i aplauze na otvorenoj sceni.

Komad govori o stanovnicima srpskog sela koji svoju ispraznu svakodnevicu žive uz stihove i obožavanje Šabana Šaulića. Likovi se zovu po nazivima pesama tog pevača narodne muzike kao Snežana, Katarina i sl. Najveći deo komada čine Šaulićeve pesme koje izvode glumci.

-Ne znam koliko ljudi poznaju Šabana, ali u ovoj predstavi su od njegovih pesama napravljene nove kompozicije, napravljene himne i posmrtni marševi tako da se dočara šta te Šabanove pesme znače likovima u ovom komadu, kako ih oni čuju i doživljavaju.Nismo želeli da osuđujemo ili da se podsmevamo sledeći Čehovljevu misao da “svako ima pravo na tugu“.Tuga nekog čoveka sa više društvene lestvice nije veća od tuge čoveka sa društvene margine i zato ovde nema ironije, kaže Ivan Vuković, reditelj predstave.

-Veoma sam zadovoljan jer je reditelj uspeo da istera značenje tog košmara o kome sam pisao, rekao je Ivan Velisavljević, pisac komada „San o zavičaju“

-Nerealni smo, svako veruje da bi trebalo da bude na nekom boljem mestu, a zaboravlja da se osvrne oko sebe i pogleda šta može da uradi tu u svom okruženju, sa ljudima oko njega. Malo smo zaboravili odakle potičemo, olako pretrčavamo preko njiva, reka, domova i ne gledamo da je to naše i da smo to mi, ocenio je glumac Hadži Nemanja Jovanović.

-Učestvovanje na JPF za mene je kao da smo dobili Oskara, mnogo mi znači, ovo je veliki uspeh, rekla je glumica Divna Marić.

Publika je ovu predstavu izvedenu na XX Jugoslovenskom pozorišnom festivalu nagradila do sada najvišom ocenom - 4,64.

Медије

Галерија слика

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR