četvrtak, 12 novembar 2015 09:07

Kazimir i Karolina - 3,96

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Komad Edena fon Horvata “Kazimr i Karolina” užička publika gledala je za VIII festival u režiji Ive Milošević i izvođenju NP Sombor. Priča se odvija na Oktobarfestu 1930. gde jedna ljubavna veza između dvoje mladih puca.Šareni vašarski ambijent istaći će moralne napukline društva koje će vratilomno krenuti ka fašizmu i završiti se Drugim svetskim ratom. Somborsko izvođenje donelo je te 2003. godine Ardaliona za epizodu Ivani V. Jovanović za ulogu Erne.

Predstava Ateljea 212 vratila je sećanja publike. Režija Snežane Trišić istakla je Jelenu Đokić u ulozi Karoline, dok je Kazimir u ulozi Bojana Dimitrijevića ostao u drugom planu. Pruženu šansu na sceni iskoristili su Ateljeovi bardovi Tihomir Stanić i Nenad Ćirić i oblikovali upečatljive uloge.

-Vrednost ove predstave je što kroz ljudsku priču govori o jako opasnim i značajnim društvenim okolnostima i uopšte o društvu koje se menja kada se i pojedinac menja, ocenila je u razgovoru posle predstave Gordana Goncić, dramaturkinja Ateljea 212.

-Mislila sam da je važno ukazati na to materijalno i duhovno osećanje bede koje je postojalo u toj smeni kapitalizma i nadolazećeg fašizma. U drami vidimo kako je kapitalizam doveo do sloma čoveka i njegove duše i pameti i zapravo izazvao ono što će izroditi fašizam. Mene je zanimalo kako čovek strada i kako ljubav strada i kako se sve to da lako urušiti, što ja svakodnevno prepoznajem u svom životu i okolini kao lokalnu i globalnu svetsku pojavu koja zapravo traje mnogo dugo. Dakle, ta kriza je kao ciklična pojava kojoj ne možemo da se odupremo dugo i naravno, uvek ima neka nova ispoljavanja, ali mislim da je trenutak sada da se o njima govori, na njih ukazuje, rekla je Snežana Trišić, rediteljka predstave.

“Kazimir i Karolina “Ateljea 212 za sada je ocenjena najnižom ocenom na XX Jugoslovenskom pozorišnom festivalu. Prosečna ocena publike je 3,96.

Медије

Галерија слика

Више из ове категорије « Bilten br. 4 Prijem u Gradskoj kući »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR