sreda, 11 novembar 2015 08:19

Studenti iz Novog Sada u gostima XX JPF

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Treću godinu za redom gosti Jugoslovenskog pozorišnog festivala su profesori i studenti Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu. Za posetu XX Festivalu odabrani su studenti osnovnih studija na smeru „Scenska arhitektura, tehnika i dizajn“ iz Novog Sada.


-Čini mi se da je postala tradicionalna i važna stvar da se svake jeseni, svakog novembra dolazi u Užice sa studentima prve godine i to je njihovo prvo suočavanje sa umetničkim događajem ovakvog formata. Naravno da to nije slučajan izbor, već izbor nastao nakon naše višegodišnje saradnje. Ja sam za festival intenzivno vezan deset godina, imao sam privilegiju da budem u žiriju, član sam Saveta festivala i ne bih bio tu da duboko ne verujem u smisao i misiju te manifestacije i naravno pozorišta, koje tu manifestaciju pokreće, vodi i neguje. Mislim da je takođe važna ta veza između institucija kulture i manifestacije koja se u našoj praksi prilično izgubila, a mislim da je dragocena jer festival ima svoju publiku, a pozorište ima svoju, to nisu identične kategorije i mislim da jedna drugu razvija, kaže prof. dr Radivoje Dinulović.

-Ono što vidim ove godine na festivalu je jedna potpuno nova, nadgrađena energija koja se vidi kroz bogat prateći program i selekciju koja je na visokom nivou. Sa druge strane veza sa onim što je širi društveni, politički pa i ideološki kontekst mislim da je posebna vrednost. Činjenica da se festival vezuje za obeležavanje 70 godina pobede nad fašizmom, da se obeležava 20 godina festivala istovremeno kad i 74 godine od „Užičke republike“ su sve stvari koje korespondiraju među sobom i grade nešto što je današnjem društvu više nego potrebno, a pogotovo ljudima kojima se svi zajedno obraćamo, a to su generacije koje bi trebalo ovaj svet da promene. One moraju da imaju pre svega svest o mogućnosti promene, a zatim i kako promena može da se sprovede, jer to više mojoj generaciji ne pripada. Mi smo upropastili sve što smo mogli i sada je na drugima red da saniraju uništeno i grade novi svet zasnovan na novim vrednostima koje svakako postoje ali se danas ne vide previše, dodaje profesor Dinulović.

Novosadski studenti prisustvovali su predavanjima u okviru programa „Okupljeni na Trgu partizana“ i imali priliku da vide izvođenje dve festivalske predstave kao i postavljanje jedne od njih.

-Čast mi je što sam mogla sa profesorima da posetim ovako veliki festival i da se uverim koliko je značajan. Organizacija festivala je na visokom nivou, izuzetno mi se dopada sadržaj, a posebno je značajno iskustvo koje stičemo. Danas smo gledali postavljanje svetla i dizajn svetla za predstavu „Životinjska farma“ i nikada do sada nisam na taj način pristupala postavci scenografije. Jako sam uzbuđena što je ovaj komad režirao Andraš Urban, jer i ja sam iz Sente kao i on, obožavam njegov način provokacije i nikada me ne ostavlja ravnodušnom njegov rediteljski izraz, kaže Đurđina Samardžić, studentkinja I godine.


Do kraja posete studenti će još videti predstavu „Kazimir i Karolina“, a osim pozorišnih zbivanja dolazak u Užice su obogatili posetama Muzeju, hidrocentrali i memorijalnom kompleksu „Kadinjača“.

Галерија слика

Више из ове категорије « Bilten br. 3 Životinjska farma - 4,15 »