ponedeljak, 09 novembar 2015 14:10

Razbijeni krčag - 4,53

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

XX Jugoslovenski pozorišni festival je počeo predstavom „Razbijeni krčag“ Hajnriha fon Klajsta u režiji Igora Vuka Torbice, a u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu koje je do sada uvek bilo prisutno na JPF-u i najviše, šest puta, osvajalo nagradu Ardalion za najbolju predstavu.

 - Razbijeni krčag je priča o malom čoveku koji traga za pravdom, a u rukama sistema postaje igračka za dodavanje. Sistem čuva sebe, a pojedinac pati i ne dobija zasluženu pravdu, objasnio je Nebojša Glogovac suštinu komada nastalog početko XIX veka, a i dalje surovo aktuelnog. „ Ova predstava bi u ljudima trebalo da izaziva bunt, ipak, za promenu je potrebna ogromna reakcija, revolucija, za koju mislim da ljudi nemaju snage, zaključio je Glogovac izražavajući žaljene što pozorište i kultura nemaju jaču „pesnicu“.

Na razgovorima nakon predstave, koji po tradiciji JPF izazivaju veliku pažnju publike, Marko Baćović poručio je: “ Nije ovo priča o tome da je đavo među bi­rokratama, a da smo mi nevine žrtve. On postoji među nama, jer smo sitni i potku­pljivi.Ova priča je napravljena o celom svetu kojim đavo vlada, jer su svi tome podložni i ko­ruptivni. To je priča o nama i to dvesta godina o nama“, zaključio je Baćović.

U prilog ovoj tezi selektor Bojan Munjin dodao je informaciju o istraživanju na prostoru eks YU o primanju mita koje je potvrdilo da bi tek 10% prijavilo mito.

Predstava „Razbijeni krčag“ izazvala je višeminutni aplauz i nekoliko puta vratila glumce na bis, a prosečna ocena za prvo glasanje je dosta visoka - 4,53.

Медије

Галерија слика

Више из ове категорије « Bilten br. 2 Divlje meso - 4,03 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR