nedelja, 09 novembar 2014 10:24

"Tri sestre" - 4,03

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Četvrte takmičarske večeri XIX JPF nastupio je laureat prošlogodišnjeg festivala, pozorište Gavella iz Zagreba predstavom A.P. Čehova „Tri sestre“ u režiji Slobodana Unkovskog.

Puna tri sata scenom u Užicu vladala je poznata Čehovljeva atmosfera dosadne svakodnevice, nezadovoljstva životom, maštanja o dalekim i lepšim sudbinama recimo u Moskvi, želji za velikom ljubavlju, drugim poslom. To je ona večna priča o želji da imamo baš ono što nam sudbina nije podarila- plave oči, kovrdžavu kosu, nekog drugog muža,oca, posao.

Veliki sto koji izlazi iz scene na početku komada predstavlja tradiciju, nasleđe, oca generala koji je tri ćerke i sina terao da ustaju u 5, uče jezike, sviraju violinu. Komad počinje godinu dana posle očeve smrti, porodica je još uvek okupljena oko tog stola, ali želi da se što pre oslobodi starih navika i stega. Do kraja drame, iluzije su raspršene, dobri poslovi i srećne ljubavi nisu nađene, sto i sve ono što simbolizuje je nestalo, a na praznoj sceni ostaju samo tri sestre.

Čehov je aktuelan, naše težnje, sreće i nesreće su i danas iste, potvrdio je reditelj Slobodan Unkovski postavkom ovog dela, a njegov dolazak na JPF u Užice uneo je veliku radost među ljubitelje pozorišne umetnosti koji još uvek pamte njegovo bravurozno „Bure baruta“ kojim je otpočeo Festival 1996. godine. Publika je predstavi „Tri sestre“ dodelila ocenu 4,03.

Медије

Галерија слика

Више из ове категорије « BILTEN BR. 4 BILTEN BR. 5 »