subota, 08 novembar 2014 08:56

“Gospođa ministarka” - 4,67

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Treću takmičarsku predstavu XIX Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Gospođa ministarka” po tekstu Branislava Nušića u režiji Tanje Mandić Rigonat izveo je ansambl pozorišta “Boško Buha” iz Beograda.

Festivalska publika je još na prvom JPF 1996. godine bila oduševljena komadom „Carev zatočnik” ovog pozorišta i dve godine kasnije (1998) predstavom “Snežna kraljica”. Obe predstave bile su namenjene mlađoj publici, ali su zbog visokih estetskih i glumačkih dometa ne samo uvrštene u JPF već i osvojile po dva Ardaliona.

Ovog puta “Boško Buha” doneo je predstavu ne samo namenjenu odraslima, već i njihovom otrežnjenu. U Nušićevom komadu su apostrofirane slabosti našeg društva kojih se nismo oslobodili ni skoro 100 godina kasnije od kada ih je pisac prepoznao: želja za vlašću i moći, poltronstvo, udvorištvo, prevara, pokvarenost, nevaspitanje. Komad je postavljen tako da osvetli pre svega lik ministarke, koju prvi put igra muškarac (Goran Jevtić) i to na maestralan način. Njena (njegova) poruka, koju na trenutak izgovara izlazeći iz Nušićevog komada na najlepši način podseća na sličan šok koji pamtimo još iz komada “Bure baruta” kada Voja Brajović izlazi iz uloge poremećenog čoveka. Poruka glasi da ne treba da se osećamo tako sigurni i da budemo inertni zato što smo ušuškani u mrak i udobne fotelje pozorišne sale, jer dolazi trenutak kada ćemo izaći iz nje u našu tegobnu stvarnost.A tu već možemo nešto i sami da uradimo. Publika je ovacijama pozdravila ansambl I dodelila mu za sada najvišu ocenu - 4,67.

Медије

Галерија слика

Више из ове категорије « BILTEN BR. 3 BILTEN BR. 4 »