utorak, 12 novembar 2013 12:04

Jugoslovenski pozorišni festival od 11. novembra slavi punoletstvo

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Zahvaljujući umnim ljudima ovog grada pre 18 godina scena Narodnog pozorišta Užica postala je mesto na kome se ukrštaju glumačke, scenske, kostimografske i muzičke bravure najboljih.

 

Najpre smo se radovali kreacijama nastalim u beogradskim i novosadskim pozorištima, biserima iz Sombora, Niša, Zaječara, Užica ali i mediteranskom dahu koji je stizao sa crnogorskim predstavama. U skladu sa imenom, Jugoslovenski pozorišni festival je od 2007 godine postao regionalni, a u njegov koncept „Bez prevoda“ udobno su se smestile i predstave iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pozorišne daske
su ponovo uspele, kao i u antičkom vremenu, da budu mudrije i dalekovidije. Postale su naše tarabe na kojima je zapisana svojevrsna istorija!
Do danas smo videli 118 takmičarskih i preko 10 komada u čast nagrađenih.To znači da smo puna 4 meseca išli u Pozorište. Da je u tim predstavama bila upečatljiva po jedna rečenica, gest, da je samo po jednom zašuštao unikatan kostim ili nas oduševio neobičan zvuk, bilo bi dovoljno da kažemo da smo uz Jugoslovesnki pozorišni festival obogatili svoje živote.

On je podstakao užičko pozorište da obnovi scenu, svetlo, zvuk, domaće glumce da se bore za Ardalione. On je izašao iz ove zgrade čija se fasada prvi put renovira od 67. kada je otvorena, i podstakao da se obnove ploče na trgu, ofarbaju šahtovi, da se smišljaju specijalni muzički sadržaji i usluge po kafićima, da dame pripreme posebne kostime i frizure, da se osećamo svečano, festivalski, da provetrimo misli,da 7 dana delimo radosti i brige regiona i procenimo gde smo.

Ovaj festival se izborio za sve nas da proširimo vidik, da udahnemo dublje, ali on je tu zbog publike, Vas koji ste svih godina znali da nagradite ovaj pozorišni trud.
I zato jedino možemo da kažemo:srećan nam 18.rođendan, dobrodošli na zajedničku proslavu! 

Organizacije 18. JPF

Више из ове категорије « Prodaja pojedinačnih karata za 18. JPF Mladi u publici »