XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

sreda, 24 oktobar 2012 09:35

Izvještaj selektora

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Kao i protekle godine, odabir predstava za pozorišni festival u Užicu 2012. nije protekao bez povećanih organizacijskih napora, financijskih pritisaka i programskih zebnji. Kriza i sve oko nje učinili su svoje i smanjena pozorišna produkcija u gotovo svim sredinama regije bila je stvarnost sa kojom smo se morali suočiti. U takvoj situaciji automatski je bilo teže odabrati  predstave  kakve zaslužuje užički festival ali vođeni željom da ni pod koju cijenu ne smijemo sniziti nivo kvalitete programa, vjerujem da konačna lista odabranih izvedbi dostojno zaslužuje da bude predstavljena užičkoj publici.

Lista odabranih predstava i redoslijed izvedbi na festivalu

Sve ove predstave na različite estetske načine bave se ljudskom iscrpljenošću sve većim egzistencijalnim, društvenim i političkim tegobama, pa zaokruženo tematsko polje iz kojeg izviru ove izvedbe mogli bismo s malo ironije i puno sjete nazvati Izvještajem iz jeftinog života. Malo više humora toj tegobnoj slici daje predstava „Ribarske svađe“ ali zatamnjeni međuljudski odnosi centralna neuralgična su točka koja tišti kako suvremena društva tako i pozorište. Tom žarištu usmjerene su predstave „Sumnja“ koja težište traume vidi u institucijskim hijerarhijama moći, odnosno, kao u predstavama „Drama o Mirjani“ i „S druge strane“ – u porodici i oko nje. Predstave „Buđenje proleća“ i „Zoran Đinđić“, preko politike, obračunavaju se sa sveukupnošću međuljudskih odnosa, u kojima se nikoga ne štedi, a predstava „Višnjik“ preko već klasičnog komada, ponovno nas podsjeća na naš slogan – neke ozbiljne, stare i trajne ljudske vrijednosti danas su u opasnosti, jednako kao i ljudi i njihove sudbine, koje su postale bagatelno jeftine u odnosu na agresivne bogove današnje civilizacije - novac i moć.

U estetskom smislu ovogodišnja ponuda nudi različito pozorište, od klasičnog, preko psihološke drame na jednoj strani i komedije del arte na drugoj, do neke vrste dokumentarnog i postdramskog kazališta kao i političkog teatra novog tipa. Uz kvalitetu ukupnog programa, koju vjerujem da smo dosegli, izvedbena raznolikost biti će onaj specifični detalj koji je uvijek krasio užički festival, zbog čega se nadamo da će i publika moći uživati.

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC