XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

petak, 03 novembar 2023 10:57

“Holokaust – memorijalni prostori”

Оцените овај чланак
(1 Глас)

U okviru pratećeg programa 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala priređena je izložba i prezentacija radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti Beograd, nastalih na studentskoj radionci “Holokaust – memorijalni prostori” tokom trajanja 27. JPF  „Bez prevoda“.  

Studenti i profesori Fakulteta primenjenih umetnosti Beograd gosti su festivala u Užicu već deset godina, a ideju je u saradnji sa domaćinima osmislila i sprovodi dr Danijela Dimković. Prethodne godine inspiracija je bila predstava „Eichmann u Jerusalemu“ ZKM iz Zagreba

“Polazni motiv je uvek jedna predstava koji odaberemo pre samog dolaska. Tu predstavu studenti odgledaju i onda pravimo paralelu sa nekim prostorima arhitekture. Svake godine je drugačije. Prošle godine smo se bavili Holokaustom, predstava je imala tu temu i bavili smo se memorijalima objektima koji su posvećeni holokaustu.Studentu su pokušali da naprave paralelu između te dve discipline, znači nešto što je vezano usko za arhitekturu i nešto što je vezano za scenu i samo pozorište. Ove godine smo odabrali predstavu Edip, zato smo i večeras ovde. Ta predstava će verovatno biti vezana za prostor samog pozorišta, arhitekture pozorišta i samog trga ispred. To će biti neka paralela. Time će se baviti. Nekada ne odredimo lokaciju, odnosno, sami je biraju, a sad smo odlučili da im zadamo lokaciju, tako da će trg i sama arhitektura zgrade pozorišta biti nešto što će se baviti kroz arhitekturu.  Sledeće godine ćemo imati priliku da vidimo rezultat te radionice. Ovo što smo videli večeras, ove makete i radovi su rezultat prošlogodišnje radionice vezane za prethodni 27. festival”, rekla je profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti dr Danijela Dimković, sa Odseka Unutrašnja arhitektura i dizajn nameštaja.

Izložba maketa i radova studenata arhitekture i dizajna može se videti u „staklencu“, odnosno u ulaznom holu kojim se dolazi do Male scene.

Галерија слика

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC