XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

četvrtak, 10 jun 2021 05:09

Upotreba čoveka - 4,53

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Predstavom „Upotreba čoveka“, prema romanu Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Liješevića, a u izvođenju Novog tvrđava teatra Novi Sad ( Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo) završen je takmičarski program 25. Jugoslovenskog pozorišnog festivala.
Predstava se realizuje u okviru zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost" koji u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori sprovode UNESCO, UNICEF i UNDP

“Upotreba čoveka” je priča o svetu kojim je zavladala verska, rasna, politička i svaka druga netrpeljivost. Ludilo se širi, a ljudi se nadaju da ono neće stići do miroljubivog Novog Sada, i da Evropa i svet neće dozvoliti širenje nacizma, te ne preduzimaju ništa iako im sve govori da treba bežati i spašavati se. Sigurni su da razum uvek na kraju nadvlada. Glavna junakinja je Vera Kroner, devojka iz bogate trgovačke jevrejske porodice, koja iz gospodskog novosadskog života biva deportovana u Aušvic 1943. sa svojom porodicom ali i sa ostalim jevrejskim porodicama.

Vera jedina preživljava taj stravičan život i prizore, jer logorsko vreme provodi u “kući radosti”, bordelu gde im seksualne usluge koje pružaju SS vojnicima produžavaju život i odlažu put u krematorijum. Pitanje je da li treba preživeti kada se celi tvoj svet raspadne i nestane?”
U predstavi Igraju: Emina Elor, Draginja Voganjac, Jugoslav Krajnov, Dušan Vukašinović, Ognjen Nikola Radulović, Aljoša Đidić, Ognjen Petković.

„Nisam verovao do kraja da ću uspeti da se izborim sa ovim delom, ali smo uz celu ekipu nekako uspeli da dođemo do predstave koju igramo sa radošću. A sa druge strane, uznemirava me priča zato što imam osećaj da se roman ne završava, već govori o sudbini sveta“, kaže reditelj predstave Boris Liješević.

„Proces je bio divan. Sve je došlo na svoje sa puno čitanja romana i istraživanja Tišminih redova, šta je pisac hteo da poruči sa ovom rečenicom i kako je on zamišljao te likove.Trudili smo se da se udubimo u roman i u štivo“, rekla je glumica Emina Elor.

"Bilo nam je jako prijatno na probama, ovo je meni prvi proces, i imao sam veliku podršku i strpljenje kolega. Ja sam igrao više likova i to prelaženje iz jedne uloge u drugu je išlo prirodnim tokom. Igrali smo se sa tim, pokušavali smo da ispričamo priču na pravi način i valjda smo uspeli u tome. Lepo se osećam kada igram prvo lošeg lika, pa dobrog“, kaže glumac Ognjen Nikola Radulović.

„Kada sam čitao roman, izgledao mi je kao pravi film. Tišma je pisao likove do najmanje pojedinosti. Sve smo crpeli iz romana. Mnogo puta smo na probama samo čitali roman. Svaki put smo uspeli da sagledamo nešto novo “, rekao je glumac Jugoslav Krajnov.

Медије

Галерија слика

Више из ове категорије « 25.JPF Bilten br.5 Saopštenje stručnog žirija 25. JPF »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC