XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

utorak, 08 jun 2021 05:05

Putujuće pozorište Šopalović - 4,95

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Treće festivalske večeri na velikoj sceni NP Užice izvedena je predstava “Putujuće pozorište Šopalović”, po tekstu Ljubomira Simovića, u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića, u izvođenju Jugoslovenskog dramsko pozorišta iz Beograda.

„Putujuće pozorište Šopalović“ je drama čija se radnja izvorno događa u Užicu 1941. i prati sudbinu članova pozorišne družine koji u stvarnom životu proživljavaju sudbine likova koje tumače na sceni. Predstava je 1986. dobila Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst, najbolju predstavu, najbolju režiju, a iste godine prikazana je i istoimena TV adaptacija. Ovaj komad je često igran na scenama širom bivše SFR Jugoslavije, kao i u pozorištima širom Evrope.

Režiju, scenografiju i izbor muzike potpisuje Jagoš Marković, kostimograf je Lana Cvijanović a za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

U predstavi igraju: Milan Gutović / Dragan Bjelogrlić, Anita Mančić, Nenad Jezdić, Olga Odanović, Marko Janketić, Ljubomir Bandović, Sanja Marković, Irfan Mensur, Miloš Samolov, Jovana Belović, Milica Sužnjević, Miona Marković, Ana Lečić, Teodora Tomašev, Tara Milutinović, Vanja Radivojević, Nađa Ristić.

"Pošto ja ne igram često u pozorištu, postoje ti momenti kada osetim tugu što ne igram u pozorištu i to je bila jedna od tih predstava. Večeras sam prvi put bio, kako kaže Ljuba Simović, na pozornici, a nisam bio u crnoj rupi. Ovo je jedan od najboljih pozorišnih komada na srpskom jeziku, Ljuba Simović je jedan od najvećih živih pesnika. Proći će vekovi, i ovaj komad će se igrati", rekao je glumac Dragan Bjelogrlić, koji tumači ulogu Vasilija Šopalovića.

"Svaki put imam utisak kad čitam ovaj komad, da je ova predstava posvećena nekom, nečemu, drugom. Jer smo mi verovatno mali, i ne možemo da shvatimo koliki je ovaj komad. Ona je posvećena možda svakom biću koje je ikad imalo ikakve veze sa pozorištem, u kojoj god da je funkciji", izjavila je glumica Jovana Belović.

-"Ova predstava govori o jednoj dubokoj veri u ovo što mi radimo, šta znači uopšte pozorište, čemu ono služi. Ovo je priča o drvenom maču, o toj njihovoj dubokoj nepokolebljivoj veri i o njihovoj nepresušnoj energiji da to svoje pozorište sačuvaju", dodala  je glumica Olga Odanović.

"Ova saradnja pozorišta i publike večeras, kao i sudar života i pozorišta u predstavi je nešto što je očigledno i jedni bez drugih apsolutno ne možemo. Pozorište je po nekom mom utisku napadnuto i spolja i iznutra", rekla je glumica Anita Mančić.

Do sada je ova predstava dobila najveću ocenu publike, 4.95.

Медије

Галерија слика

Више из ове категорије « 25.JPF Bilten br.3 25.JPF Bilten br.4 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC