XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

subota, 05 jun 2021 05:36

Otvoren XXV Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda"

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Dvadeset pet godina za jedan festival, nije ni mnogo, a nije ni malo, ali je dovoljno da se izbrusi profil tog festivala, da se vidi u čemu se taj festival razlikuje od drugih festivala, i da ima neku  svoju sopstvenu ideju vodilju. Mislim da je kod ovih naših festivala možda ovaj festival u Užicu, u tom smislu,  najprofilisaniji od svih naših festivala. O tome upravo govori ovaj naslov festivala "Bez prevoda". Mi nemamo potrebu da titlujemo. I zato mislim da je ovaj festivaj možda čak i najjači dokaz, praktični dokaz onoga što se verujem svima nama, ili bar velikoj većini nas u svesti ili podsvesti pojavljuje, toj nekoj ideji i misli da nam ne treba prevod, kazao je profesor emeritus Svetozar Rapajić, predsednik žirija koji je otvorio JPF.

Dileme i rasprave o tome da li nam je potrebno pozorište, ne bi smelo da bude. Kultura i umetnost su temelj svakog društva koje želi da opstane na pravim vrednostima. Pozorište je idealno mesto za susret sa istinom jer je ono kao život, sve je u njemu, samo treba dobro otvoriti oči, načuljiti uši, i prepoznati poruke. Američki glumac i reditelj Terens Man, jednom je izjavio "Film će vam doneti slavu, televizija novac, a pozorište će vas učiniti boljim". Potrebno je da svi budemo bolji ljudi, baš zbog toga naš grad prepoznaje značaj jedne ovakve kulturne manifestacije, koja je od svog osnivanja u funkciji zbljižavanja i povezivanja ljudi i prostora, koji se mogu razumeti bez prevoda. Verujem da će i u budućnosti, bez obzira na okolnosti, to biti presudno da Pozorišni festival u Užicu opstane i postane mesto na kome se stvara jedan svet nade i saradnje otvorenog srca, rekla je gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević.  

Медије

Више из ове категорије « Izložba fotografija Radovana Baje Vujovića Čitač - 4,71 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC