XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

utorak, 14 april 2020 16:14

Čudo u Šarganu

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Drama počasnog građanina Užica i akademika Ljubomira Simovića “Čudo u Šarganu”, koju je 2013. režirala Iva Milošević, imala je online premjeru pre tri dana. Snimak je pogledalo oko 500 gledalaca, što je puna velika sala Narodnog pozorišta Užice, tako da je izvesno da ovo delo uvek izaziva veliku pažnju. Snimak je i dalje dostupan na zvaničnom youtube kanalu NP Užice.

Od 24. marta Narodno pozorište Užice u okviru akcije #OstaniKodKuće emituje snimljene predstave koje nisu više na repertoaru, a koje je aktuelizovao karantin izazvan pandemijom virusa Covid 19. Dosadašnjih šest predstava imalo je 3.650 gledalaca, a kako broj poseta raste za sve predstave, za sada ni jedna nije uklonjena iako je početna odluka bila da budu dostupne po sedam dana.

Ansambl predstave “Čudo u Šarganu” čine: Divna Marić, Dragana Vranjanac, Bojana Zečević, Branislav Ljubičić, Vahidin Prelić, Slobodan Ljubičić, Svetislav Jelisavčić, Momčilo Murić, Ivana Pavićević Lazić, Hadži Nemanja Jovanović, Goran Šmakić, Dušan Radojičić i Nikola Penezić. Scenografiju potpisuje Gorčin Stojanović, a kostimografiju Maja Mirković.

“U svojoj drami, čiji se osnovni tok radnje zbiva u nedavnoj proslosti, u krčmi na periferiji Beograda, Simović je uspeo da ostvari verodostojnu sliku načina života, mišljenja i naravi Srbijanaca, služeći se relativno ograničenim uzorkom likova." Svi oni, uglavnom, pripadaju društveno zapuštenom i moralno nestabilnom sloju ljudi koje je humani život mimoišao, beleži Petar Marjanović o drami "Čudo u Šarganu". "Simović piše dramu o jednoj od najsumornijih pratilja čovekova života - patnji. Pri tom ga ne interesuje pobunjenička, herojska, prometejska patnja, nego ona nametnuta, koja čoveka ponižava, a ne vidi joj smisla i razloga”, dodaje Marjanović.

Slađana Vasiljević

 

Галерија слика

Више из ове категорије « Sluga dvaju gospodara Ines de Kastro »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC