XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

utorak, 24 mart 2020 16:22

Pilad

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Predstava “Pilad” premijerno je izvedena u NP Užice 2006. po delu Pjera Paola Pazolinija u režiji Andrea Paćota. Užičkom pozorištu i njegovim saradnicima donela je tri značajne nagrade i upravo snimkom ove predstave započeće svojevrstan virtuelni pozorišni festival, tokom koga će do kraja aprila svakog utorka i četvrtka od 20h publika moći da premijerno na youtube kanalu prati odabrane predstave koje nisu više na repartoaru Narodnog pozorišta Užice, ali su sačuvane i njihovo trajanje je na ovaj način produženo.

Italijanski pisac i esejista Pazolini (1922-75) svetsku slavu je stekao filmovima i saradnjom sa Felinijem, ali je njegov buran život u još burnijim vremenima iznedrio niz upečatljivih dela, među kojima i romane “Besprizorni” i “Žestoki život”. Radnja ovih romana dešava se u siromašnim rimskim naseljima izgrađenim na periferiji za beskućnike. Oni su puni fascinacije za ljude koji se bore za egzistenciju, svoj jezik i svoju senzualnost. Pazolini je verovao u komunizam i da će se ta politička snaga obračunati sa fašizmom, ali je zbog svojih homoseksualnih sklonosti izbačen iz Komunističke partije i na kraju se veruje da je stradao upravo od neofašista (iako nikada nije potvrđeno), a njegovo beživotno telo pronađeno je pregaženo kolima.

Kako je Jovan Ćirilov zabeležio Pazolini u drami “Pilad” nudi tradiciju koja služi kao sidro za društvo rasejano i zbunjeno obmanjujućim ideologijama, lažnim idejama o progresu, civilizaciji i demokratiji. Priča se odigrava u idealnoj prošlosti, a mit postaje srodstvo putem koga se tumači savremena realnost. Ćirilov ocenjuje da je “Pilad” izuzetno značajan tekst, maraton jedinstveno jakih i lepih stihova, revolucija reči koja stvara pukotinu u svemu što se ne menja, u istoriji koja se ponavlja, u predvidljivoj sramoti korumpirane političke vlasti. Drama opisuje na lirski i epski način uspon i pad novih „nacija“, to je metafora nebrojenih revolucija i transformacija između starih i novih režima. U isto vreme, Pilad je neka vrsta autobiografije koja govori o idealističkom traganju intelektualca u savremenom svetu, zaključuje Ćirilov.

U predstavi igraju: Vahidin Prelić, Igor Borojević, Ivana Kovačević, Tanja Jovanović, Biljana Zdravković, Tomislav Trifunović, Divna Marić, Slobodan Ljubičić, Nemanja Jovanović, Goran Šmakić, Momčilo Murić, Biljana Đoković, Vladimir Kurćubić, Dragana Vranjanac, Svetislav Jelisavčić, Miodrag Brezo.

Predstava “Pilad” osvojila je nagrade na Šestom bijenalu scenskog dizajna (Nikola Pejović za scenski zvuk, Snežana Kovačević za dizajn kostima), kao i na Međunarodnom festivalu antičke drame „Stobi“ u Makedoniji (Vahidin Prelić za najbolju mušku ulogu).

Na zvaničnom youtube kanalu Narodnog pozorišta snimak predstave će biti dostupan 7 dana.

https://vimeo.com/2727238

Slađana Vasiljević

Галерија слика

Више из ове категорије « Atentat Razgovaramo o pitanjima koja nas se tiču »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC