JF Slider resolving

Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

Žiri XXIII JPF

Dejan Mijač, reditelj, predsednik žirija, SRB

djuza-dejan-mijac

 Rođen 17. maja 1934. u Bijeljini, Republika Srpska, BiH. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Valjevu, a studije režije u klasi profesora Vjekoslava Afrića diplomirao 1957. Na scenama bivše Jugoslavije (Tuzli, Novom Sadu, Beogradu, Zagrebu, Somboru i Nišu) režirao preko 120 predstava među kojima su najpoznatije: Golubnjača", "Ženidba i udadba", "Rodoljupci", "Pučina", "Narodni poslanik", "Mrešćenje šarana", "Lažni car Šćepan Mali", "Troil i Kresida", "Platanov", Leons i Lena... Od 1974. predavao režiju na FDU. Osvojio najprestižnije pozorišne nagrade.
Nagrade: Udruženja dramskih umetnika BiH, Susreta pozorišta Vojvodine, Udruženja dramskih umetnika Srbije; Nagrada za predstavu "Lazdipazdi" na festivalu MES, Sarajevo, 1966; Oktobarska nagrada Novog Sada, 1969; Sterijina nagrada za režiju za predstave: "Pokondirena tikva", SNP, 1974, "Ženidba i udadba", NP Sombor, 1976, "Pučina", JDP, 1978, "Putujuće pozorište Šopalović", 1986, "Rodoljupci", vanredna Sterijina nagrada, JDP, Beograd, 1987; Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapredjenju jugoslovenske pozorišne umetnosti i kulture, 1990; "Ćuran" za najbolju režiju na Danima komedije u Jagodini za predstave: "Pokondirena tikva", SNP, 1974, "Ženidba i udadba", NP, Sombor, 1976, "Pučna", JDP, 1978; "Bojan Stupica" za predstavu "Pokondirena tikva", SNP, 1974; Oktobarska nagrada Beograda za predstavu "Pučina"; "Joakim Vujić" na Susretima pozorista Srbije za predstavu "Laža i paralaža", pozorište "Joakim Vujić", Kragujevac, 1980; "Ardalion" Festivala jugoslovenskih pozorišta, Užice za predstave: "Mera za meru", SNP, 1999, "Divlji med", Atelje 212, 2000.


Željka Turčinović, dramaturškinja, HR

zeljka fotka

Željka Turčinović, rođena u Zagrebu, dramaturginja, urednica, koreografkinja
Obrazovanje:
- Škola za ritmiku i ples (danas Škola suvremenog plesa Ane Maletić) u Zagrebu
- Diplomirala jugoslavistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu
- Diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu

Profesionalna karijera:
- članica Studija za suvremeni ples ( status slobodnog umjetnika – plesačica suvremenog plesa, 1969 – 1980)
- srednjoškolska profesorica hrvatskog jezika i književnosti (1981 – 1991)
- viša savjetnica za kazalište u Ministarstvu kulture RH (1991 – 1996)
- urednica u Dramskom programu Hrvatskog radija (1996 – 2008.)
- urednica Dramskog programa Hrvatskog radija (2008 – 2013).
- Rukovoditeljica PO Drama na HRT-u (2013 – 2016)

SADA
- Urednica – mentorica u PO Drama HRT
- predsjednica Hrvatskog centra ITI (od 2001)
- Glavna urednica specijalizirane teatrologijske i dramske biblioteke Mansioni Hrvatskog centra ITI (2001) i časopisa za kazališnu umjetnost Kazalište(2005)
- Članica uredništva publikacije Croatian Theatre
- Članica Međunarodnog festivalskog foruma svjetskog ITI ja (2011.)
- Članica Kazališnog vijeća Zagrebačkog kazališta mladih (2015.)
- Selektorica festivala Naj, naj, naj u Žar ptici

PRIJE
- Radila kao koreografkinja scenskog pokreta i dramaturginja u mnogim kazalištima u Hrvatskoj (Gradsko kazalište Gavella, Glumačka družina Histrion, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagrebačko kazalište lutaka, HNK u Osijeku, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Žar ptica, Istarsko kazalište u Puli)
- članica EXCOM- a, Izvršnog odbora Svjetskog ITI (2002 – 20011.)
- selektorica nekoliko festivala: Marulićevi dani (2006-2007); Naj, naj naj festival Teatra Žar ptica (2002 - 2009);Gavelline večeri (2007.) Međunarodni festival malih scena (od 2011- 2013), selektorica bosansko – hercegovačke kazališne produkcije za MESS, Sarajevo (2008).
- članica ocjenjivačkih žirija na kazališnim festivalima (Marulićevi dani, Međunarodni festival malih scena u Rijeci, Gavelline večeri), žirija za umjetničke nagrade (Petar Brečić, Dubravko Dujšin, Vladimir Nazor), te za dramske tekstove (Mali Marulić).
- Članica i predsjednica Vijeća za kazališnu umjetnost Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Zagreb
- Članica Vijeća za kazališnu djelatnost Gradskog poglavarstva u Rijeci (2004-2008)
- Članica žirija SKAZ-a (Smotre kazališnih amatera Zagreba)
- Predsjednica Nagrade hrvatskog glumišta za dramu, 2015.

 

Nataša Nelević, pozorišna kritičarka, MNE

natasa nelevic

Nataša Nelević, pozorišna kritičarka i dramska spisateljice. Od 1995. godine objavljivala je pozorišnu kritiku u dnevnim listovima „Pobjeda“, „Dan“, „Glas Crnogorca“, „Portal analitiika“, nedjeljnicima „Polis“ i „Monitor“ i časopsima za kulturu Montenegro Mobil art i Sarajevske sveske. Bila je urednica časopisa za pozorište i izvedbene umjetnosti „Gest“ u izdanju Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore. Trenutno objavljuje pozorišnu kritiku na elektronskom časopisu za pozorišnu kritiku i teatrologiju www.peripetija.me, čija je osnivačica i jedna od urednica.
Autorka je knjige „Dramski tranzit: Antologija dramskih tekstova u Crnoj Gori 1994 – 2005“ („Nova knjiga“, Podgorica i Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Cetinje, 2008). Urednica je i knjige „Ženski glasovi u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana 1990-2010“ (NOVA Centar za feminističu kulturu, Podgorica, 2011). Inicijatorka je i jedna od autorki knjige „Žene, drama i izvedba - Između postfeminizma i postsocijalizma“ („Orion art“, Beograd, 2015).
Dramu „Jaja“ objavila je 2011. godine u izdanju Crnogorskog narodnog pozorišta. 2017. godine objavila je knjigu „Drame“ u kojoj su objavljene i drame „Crvene čarape, bijeli kreč“ i „Prevlaka“.
Za pozorišnu kritiku dobila je nagradu na Sterijinom pozorju 2003. godine. Nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za najbolji savremeni domaći dramski tekst, za dramu „Jaja“, dobila je 2010.
Članica je Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore.
Živi i radi u Podgorici.

 

dr Radivoje Dinulović, arhitekta i scenograf, SRB

Radivoje Dinulovic2014

Rođen je 1957. godine u Beogradu, gde se i školovao. Pod mentorstvom Ranka Radovića diplomirao je i magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorirao na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, gde je danas profesor scenske arhitekture i dizajna, rukovodilac Odseka za umetnost i dizajn i Katedre za scenski dizajn. Osnovao je i vodi studije scenskog dizajna, najpre na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (2001-2008), a od 2012. godine na FTN-u. Predavao je na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu, na Katedri za menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi (1998-2013), na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta Sv. Ćirilo i Metodije u Skoplju, na master studijama pozorišne režije, pod vođstvom Slobodana Unkovskog (2011-2014), kao i na Arhietktonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Kao scenograf, radio je u Beogradu – u Ateljeu 212, na sceni Mata Milošević FDU-a i u Sava centru, u narodnim pozorištima u Subotici, Banjaluci i Šapcu, na Dubrovačkim letnjim igrama, kao i u Nacionalnom pozorištu Toskane u Firenci, sarađujući sa Milenkom Maričićem, Zoranom Ratkovićem, Ljubomirom Draškićem, Dušanom Petrovićem i Tomijem Janežičem, a na Televiziji Novi Sad sa Borislavom Gvojićem. Kao šef scenske opreme i tehnički direktor (1985-1995), realizovao je preko 60 pozorišnih predstava čiji su autori bili najznačajniji reditelji, scenografi i kostimografi nekadašnje Jugoslavije. Projektovao je preko 100, a realizovao 41 arhitektonski objekat, među kojima su u prvom redu pozorišta i scenski prostori (Atelje 212, Pozorište na Terazijama, Narodno pozorište u Subotici, pozorište u Sremskim Karlovcima, Letnja pozornica u Tivtu, Letnja pozornica u tvrđavi Kastel u Banjaluci...). Na Praškom kvadrijenalu je bio kustos (2007) i komesar (2011) nacionalnih nastupa Srbije, i član međunarodnog žirija (2015). Bio je član žirija Sterijinog pozorja (2005. i 2016.), Jugoslovenskog pozorišnog festivala (2010, 2011. i 2012), kao i brojnih manifestacija i konkursa iz oblasti arhitekture i dizajna (Bijenale scenskog dizajna, Salon arhitekture...). Njegovi studenti izlagali su, i nagrađivani su na najvećim svetskim manifestacijama u oblasti scenskog dizajna i arhitekture (arhitektonsko i pozorišno Bijenale u Veneciji, Praško kvadrijenale, World Stage Design, Pekinško bijenale scenskog dizajna...). Objavio je knjigu “Arhitektura pozorita XX veka” (Clio, 2009, gde je i jedan od urednika), kao i niz publikacija, eseja, naučnih, stručnih i kritičkih tekstova (Scena, Teatron, Zbornik FDU, Arhitektura i urbanizam, Bühnentechnische Rundschau...). Urednik je, za radove iz Srbije, kapitalne dvotomne knjige World Scenography, kao i jedan od autora višejezičnog enciklopedijskog rečnika Digital Theatre Words, u izdanju OISTAT-a.


Zoran Ljutkov, glumac, MK

 zoran ljutkov

Zoran Ljutkov, rođen 1.1.1977. u Velesu. Diplomirao je 2001. na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju, Univerzitet “Sv. Ćirilo i Metodije” u klasi Vladimira Milčina, a od 2002. je upisan na postdiplomske studije za scenski dizajn na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Srbija. Od 2006. radi kao glumac u Dramskom teatru u Skoplju. Još tokom studija učestvovao je kao glumac u predstavama pozorišta u Velesu i u drugim teatrima. Do danas je ostvario brojne uloge u najvažnijim teatarskim ustanovama u Makedoniji. Učestvovao je na nekoliko međunarodnih teatarskih festivala, u filmskim i TV projektima.

Od 2009. je direktor Internacionalnog festivala antičke drame Stobi

Od 2010. do 2014. je umetnički direktor Dramskog teatra u Skoplju.

Od 2017. je selektor dramskog programa “Ohridsko leto”.

Nagrade:
2002. Nagrada za mladog glumca “Trajko Čorevski” za lik u predstavi “Sindrom Černodrinski” na 37. Međunarodnom teatarkom festivalu “Vojdan Černodrinski” u Prilepu.
2005. Nagrada publike za ulogu poslanika u predstavi “Lizistrata” na festivalu “Stobi” u Stobiju
2014. Nagrada za najbolju mušku ulogu za ulogu Cande u predstavi “Solunski Patrdii” na festivalu Gola mesečina u Skoplju