Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

Žiri XXIV JPF

Lenka Udovički, rediteljka, predsednica žirija, HR

lenka udovicki

Rodjena je u Beogradu 1967. godine. Diplomirala je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Miroslava Begovića i Nikole Jevtića. U vreme rasta medjunacionalih tenzija i pretnji ratom, uključuje se u brojne mirovne akcije na području Jugoslavije, režira jednu od prvih antiratnih predstava, “Majku Hrabrost” sa Mirjanom Karanović u naslovnoj ulozi, i u rano leto 1992. odlazi iz zemlje. U Beograd će se vratiti na kratko 1998. da režira “Na čijoj strain” sa Ljubom Tadićem i Petrom Božovićem. Ta će predstava 2000-te godine gostovati u HNK Zajc u Rijeci, i biti prva predstava iz Beograda koja je došla u Hrvatsku nakon ratnih sukoba. U Londonu 1994. godine sa Vanesom Redgrejv Korinom Redgrejv, Kikom Markham i Ekehartom Shalom osniva Moving Theatre Company. Režira opere i muzičke komade. U znak podrške radnicama fabrike Kamensko, koncipira i režira projekat “Neraskidive niti – radnice u kulturi za radnice u tekstilnoj industriji” u kojem otpuštene radnice Kamenskog i nastupaju. Jedna je od osnivača Kazališta Ulysses i umetnička direktorka. Predavala je i radila projekte na California Institute of Performing Arts, Valenica, UCLA, Los Angeles i 2011-te sa Radom Šerbedžijom pokrenula je Studij glume i medija na Sveučilištu u Rijeci.

Dragana Varagić, glumica, SRB

Dragana Varagic

 Rođena je u Kraljevu 7. april 1957. Diplomirala Glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Specijalizirala Šekspira u Šekspirovom institutu u Stratfordu i magistrirala dramu na Torontskom univerzitetu. U Beogradu je odigrala brojne uloge u pozorištu, na filmu i televiziji. U Kanadi je nastavila karijeru kao glumica, reditelj i profesor. Predavala je glumu na Pozorišnom odseku Vindzorskog univerziteta i Dalhauzi univerziteta, a glumu i režiju na Univerzitetu Otava. Kao gostujući profesor predavala je Šekspira na poljskoj Nacionalnoj filmskoj i pozorišnoj akademiji u Lođu. Režirala je više predstava u Srbiji i Kanadi. Dobitnica je dve godišnje nagrade Narodnog pozorišta, nagrade Festivala “Ljubiša Jovanović”, Nagrade za epizodu na Sterijinom pozorju. Za svoj rad u dijaspori nagrađena je nagradom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, grada Toronta za međukulturnu saradnju i nominovana je za nagradu “Dora” za najbolju glumicu u Torontu. Na Akademiji umetnosti u Beogradu izabrana u zvanje vanrednog profesora 2012. godine.

Slobodan Obradović, dramaturg, SRB

Slobodan Obradovic

Rođen je u Beogradu, diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2008.godine. Kao dramaturg, adaptator i prevodilac dramskih tekstova sarađivao sa vodećim rediteljima srednje i mlađe generacije u domaćim i regionalnim pozorištima. Scenarista i koscenarista dugometražnih i kratkih filmova. Selektor festivala „Joakim Vujić“ (2014-2015). Član uredništva pozorišnog časopisa „Teatron (2005-2012). Objavljivao pozorišne tekstove i kritike u časopisima „Teatron“, „Yellow Cab“, „TFT“ i „Scena“. Dobitnik Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku 2012.godine.

Igor Vasiljev, scenograf, HR

Igor Vasiljev rođen je 1973. godine u Puli. Diplomirao scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Autor scenografije, videa i kostima u različitim oblicima scenske umjetnosti uključujući operu, balet, mjuzikl, lutkarsko i dramsko kazalište. Potpisuje više od pedeset scenografija u regiji (Srbija – većina beogradskih kazališta, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina) kao i u nekoliko europskih teatara (Velika Britanija, Danska, Austrija). Autor umjetničkih instalacija za festival Visualia 2014. i EXIT festival 2012. Pored scenografije profesionalno se bavi grafičkim/web dizajnom i fotografijom sa desetak realiziranih web stranica i dvije samostalne izložbe fototgrafija. Dobitnik godišnje nagrade odjeljenja za scenografiju i kostim ULUPUDS-a za 2011. godinu, priznanja za dizajn scene na YUSTAT-ovom Bijenalu scenskog dizajna i godišnje nagrade za scenografiju Malog pozorišta Duško Radović. Učestvovao je u nacionalnoj selekciji na Praškom kvadrijenalu scenografije i kostimografije, PQ99.

Janko Ljumović, producent, CG

Janko  Ljumovic

 Rođen je 24.12.1971. godine u Nikšiću. Diplomirao pozorišnu i radio produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2000. godine. Iste godine Univerzitet umetnosti mu je dodijelio, na prijedlog FDU, nagradu za najboljeg diplomiranog studenta u školskoj 1999/2000. godini. Na istom fakultetu je 2004. godine magistrirao produkciju u oblasti dramskih umjetnosti. Vanredni je profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Nastavnički angažman imao je i na Fakultetu likovnih umjetnosti i Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore. Od 2016. o 2017. godine bio je ministar kulture u Vladi Crne Gore. Od 2008. do 2015. godine bio je direktor Crnogorskog narodnog pozorišta. Učesnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih konferencija i projekata iz oblasti scenskih umjetnosti, medija, menadžmenta u kulturi i kulturne politike.