petak, 08 novembar 2019 12:15

Bogdanka je svetica, a ne karakterna nakaza

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Jedino lik koji igram pokušava da spase ono što se spasiti može u tom mraku i užasu, dok ostali likovi padaju sve niže i niže, kaže glumica Jelisaveta Seka Sablić.


-Bogdanka je svetica. To je žena preko koje je prošla cela epoha, od Drugog svetskog rata do današnjih dana - kaže Jelisaveta Seka Sablić, koja je u sinoćnoj predstavi „Vrat od stakla“ Biljane Srbljanović, igrala ulogu Bogdanke.

Odbacivši tezu o tome da je lik koji igra moralna i karakterna nakaza, glumica kaže da ga ona tako nije razumela.

-Zaprepašćena sam time što ste rekli, a kao Bogdanka sam i pomalo uvređena - dodala je naša sagovornica.

-Ona je prošla sve moguće diktature i policijske režime od Drugog svetskog rata do danas. I danas živimo u neslobodama, lažima, otimačinama, lopovlucima... Otimaju joj na kraju i stan, zbog nekakvih birokratskih problema. To su društva koja su je oblikovala. Njene dve kćerke su nesposobne i dezorijentisane i ima užasnog zeta komunalca - kaže Seka Sablić.

-S druge strane - kako dodaje - Bogdanka je načitana, svira klavir i intelektualka je iz nekog drugog vremena. Bila je revolucionarka 1968. godine i jedino ta baba „vrišti“, jedino se ona buni, dok ostali likovi padaju sve niže i niže. Jedino ona pokušava da spase ono što se spasiti može u tom mraku i užasu.
O odnosu Bogdanke i njenog partnera Vase, koga igra Irfan Mensur, kaže da je taj lik špijun u njenoj kući, koji nju nije razotkrio, nego ju je optužio da je izadala sopstvenog muža.

-Nadam se da se to moglo videti. On je špijunčina. To je staljinizam u kome smo živeli. On je sve to špijunirao i na kraju je rekao da je ona izdala svog muža, iako ona lepo kaže da su je tukli u policiji i da je to morala da uradi, kao što su, u to vreme, odvlačili i druge ljude u policiju i tukli ih kako bi nešto priznali, iako nisu imali šta da priznaju.

Nenad Kovačević, JPF Bilten

Tekst je objavljen u 4. broju festivalskog Biltena.


logo jpf trans
 XXVI JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
PRIČAJ MI O NEŽNOSTI
Od 1.do 7.novembra 2021.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

Ponedeljak 1. novembar u 19:30
Sedam strahova
BNP Zenica

Utorak 2. novembar u 19:30
Pučina
JDP Beograd

Sreda 3. novembar u 19:30
Tri zime
Pozorište Promena, Novi Sad

Četvrtak 4. novembar u 19:30
Đokonda
CNP Podgorica

Petak 5. novembar u 19:30
64
Atelje 212 Beograd

Subota 6. novembar u 19:30
Strah – jedna topla ljudska priča
NP Pirot

Nedelja 7. novembar u 19:30
Zelena čoja Montenegra
BDP Beograd, GP Podgorica i FGT Budva