sreda, 13 novembar 2019 08:58

Ojačani smo i moćniji nego pre 7 dana

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Žiri je bio pred jako teškim zadatkom.Bilo je toliko stvarno jakih predstava i različitih rukopisa, ali sve ove predstave imaju jednu zajedničkiu nit i mislim da je pitanje koje je tako pametno postavljeno „ko je junak našeg doba?“ da nas je ovih dana teralo na jedno preispitivanje i preispitivanje i suočavanje i traganje, rekla je predsednica stručnog žirija Lenka Udovički.

Pitali smo se o tome šta je moć, ko ima moć, koji su to centri moći, koje su to sile koje nas guše, osakaćuju, manipulišu, koje nas moralno, duhovno osiromašuju, a pitali smo se i o nama samima i pitali smo se gde su i kakve moći mi sami imamo, a osećamo se često toliko nemoćno.

Međutim, ovo što se dešavalo ovih 7 dana, ovde u ovom prostoru, ovo što su ovi glumci radili na sceni i što su nam govorili i način na koji ste vi stvarno otvorenog srca, otvorenih glava, slušali i primali, teme koje su pokrenute tokom prošle godine (jer sve ove predstave su napravljene prošle godine) i način na koji su nas sva ta pitanja dirala, potresala, način na koji se toliko često osećala ona bremenita tišina i težina da se vazduh mogao preseći nožem, bilo je i smeha puno, ali smeha koji na gorak način prepoznaje neke stvari, to zajedništvo prepoznavanja i razumevanja koje se ovih 7 večeri uspostavljalo između publike i glumaca na sceni, e ta energija koja je kružila nas je sigurno sve ojačala i mi smo svi danas moćniji nego pre 7 dana kada je ovaj festival počinjao. To se ne dešava uvek. Kao deo publike koji je proživeo sa vama ovih 7 dana se svima još jedanput zahvaljujem, rekla je Lenka Udovički, rediteljka, predsednica žirija obraćajući se publici na završnoj svečanosti 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“.


Галерија слика

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC