nedelja, 19 novembar 2017 15:07

Moja fabrika - 4,04

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Šeste festivalske večeri ansambl Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice izveo je predstavu "Moja fabrika", po tekstu Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić. Publika je bogatim aplauzom pozdravila goste iz Bosne i Hercegovine, a trud nagradila visokom ocenom.

Komad “Moja fabrika” je priča o železničkom kombinatu zbog koga je davno u prošlosti rudarsko mesto izraslo u industrijski grad, da bi na kraju grad ostao, a fabrika nestala u vihorima tranzicije I ratova. Predstava je postavljena na dokumentaran način, kroz novinske izveštaje, dokumenta, fotografije ljudi i žena koji su svoje živote utkali u razvoj fabrike, ali i kroz lične fotografije iz detinjstva glumaca zeničkog pozorišta koji su pokazali zavidne fizičke sposobnosti nastupajući u brzom ritmu punih sat i po.

-Predložak za komad bila je knjiga Selvedina Avdia koji je prvi put progovorio i otvorio sudbine radnika Železare koji su do tada bili bezimeni, rekao je glumac Benjamin Bajramović.

- Ovo je predstava, ne samo o Zenici, već i o Užicu, Kragujevcu, Sisku, Mariboru,
Cetinju i desetinama drugih gradova, koji su, iz raznih razloga ostali bez svojih hranitelja, rekao je Hazim Begagić, direktor Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Na razgovorima nakon predstave čula se zamerka da nismo videli predstavu, već priredbu.

-Sve i da je posmatramo kroz prizmu postdramskog teatra, koji je kao pojam vrlo zavodljiv i u poslednje vreme, sve i svašta se potura kao dramski teatar i kao teatar. Ovo
je priredba posvećena Zenici i Železari i svakako da ima svoje mesto u kulturi Zenice i svakog malog grada. Ipak bih voleo da to nazovemo pravim imenom, rekao je festivalski kritičar Spasoje Ž. Milovanović.

- Zato što danas mnogi režiseri, mnogi ansambli ne žele da imaju veze sa onim što je bilo
nekada, oni sa ponosom ne žele svoje kazalište nazvati pozorištem i svoje predstave nazvati kazališnim predstavama. Oni doslovce svoje predstave zovu priredbama i crnim akademijama. Ova predstava je crna akademija onoga što smo svi prošli, što smo zajedno proćerdali i sa tim pitanjima se moramo suočiti, rekao je festivalski selektor Bojan Munjin.

Publika je predstavu nagradila ocenom 4,04, a sedme festivalske večeri gledaće domaći ansambl čija je predstava „Svedobro” po tekstu Stevana Vraneša u ržiji Nemanje Rankovića uvrštena u takmičarski program 22. JPF Užice.

Медије

Галерија слика

logo jpf trans
 XXVI JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
PRIČAJ MI O NEŽNOSTI
Od 1.do 7.novembra 2021.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

Ponedeljak 1. novembar u 19:30
Sedam strahova
BNP Zenica

Utorak 2. novembar u 19:30
Pučina
JDP Beograd

Sreda 3. novembar u 19:30
Tri zime
Pozorište Promena, Novi Sad

Četvrtak 4. novembar u 19:30
Đokonda
CNP Podgorica

Petak 5. novembar u 19:30
64
Atelje 212 Beograd

Subota 6. novembar u 19:30
Strah – jedna topla ljudska priča
NP Pirot

Nedelja 7. novembar u 19:30
Zelena čoja Montenegra
BDP Beograd, GP Podgorica i FGT Budva