subota, 18 novembar 2017 13:30

Prateći program: Knjiga “Tragedija inicijacije ili nepostojani princ”

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Knjiga Ivana Medenice, profesora Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i umetničkog direktora Bitefa pokazuje da je ovaj autor aktivan i u naučno-istraživačkom radu u oblasti studija pozorišta i izvođenja. “Tragedija inicijacije ili nepostojani princ” plod je višegodišnjeg rada, a podsticaj da ovu knjigu konačno oblikuje stigao je od Nebojše Bradića, urednika edicije Ars Scena i Zorana Hamovića, glavnog urednika IP Klio, u čijem izdanju je knjiga objavljena 2016.

Delo Ivana Medenice izdvaja temu egzistencijalne “zaglavljenosti” mladog muškog junaka u tranziciji između mladosti i zrelosti, što dovodi do, po njega, fatalnog raspleta. Otuda u naslovu izraz inicijacija koji se odnosi na običaje, pravila i norme kojim se služe tradicionalna društva da iz perioda detinjstva dečake uvedu u novu ulogu muškarca. Medenica analizira junake koji se upravo nalaze u tom životnom dobu: Molijerov Mizantrop, Euripidov Hipolit, Šekspirov Hamlet, Šilerov Don Karlos, De Miseov Lorencaćo. Autor ističe da je zajedničko, i tragičko jezgro njihovih položaja u tome što ulazak u svet odraslih podrazumeva odricanje od nekog oblika iskonske nevinosti: društvo od njih traži da ubiju, lažu, da se svete.

-Imam veliku ličnu empatiju prema toj situaciji u kojoj se nalazi svaki mlad čovek da, ili prihvati zahteve društva koji su neki vid odstupanja od izvorne čednosti, ili da sebe na neki način odstrani iz sveta i društva, bilo samoubistvom, bilo vidom ostrakizma, odnosno neke samoizolacije. Koliko god mislili da mi taj izbor nemamo, stareći, sazrevajući, manje ili više određene kompromise u životu prihvatamo, lično imam puno poštovanja prema onima koji su rekli ne i koji u neke životne utakmice nisu ušli pristajući da budu gubitnici. Ima tih ljudi, malobrojni su, koji se odriču sveta zarad toga što tu neku svoju čistotu hoće da sačuvaju.

Ako govorimo o savremenom vremenu, to nije samo pitanje mladog čoveka, već je pitanje dokle će svako od nas prihvatati određene kompromise koje nam postavlja jedno nepravedno društvo i svet kojim smo okruženi. Ti periodi prosperiteta, emancipacije društva, kroz istoriju su zapravo bili kratkotrajni u odnosu na periode krize, dekadencije, sunovrata, a mi sada živimo u jednoj od najvećih kriza savremene, moderne civilizacije koju znamo, tako da ja lično, ponavljam, imam saosećanje sa onima koji kažu ne, ovo nije moja igra, prihvatam punu cenu da u ovome ne učestvujem, kaže Ivan Medenica.

-Da li su ti čvrsti moralni kodovi ono univerzalno zbog čega su sve te drame koje su obrađene u Vašoj knjizi i danas ideali kojima težimo?

- Svi ovi junaci imaju ideale, svi oni hoće da svoju čistotu, shvaćenu na razne načine sačuvaju, ali ima tu i njihove odgovornosti, jer želja da se sačuva čistota je na granici gordosti, a znamo da je gordost greh. O tome ima drama, koja nije obrađena u ovoj knjizi, zove se “Smrt u kategrali” T.S. Eliota, u kojoj je glavni junak zapravo grešan što je gord na svoju čistotu i motralnu uzvišenost. Tako da, biti gord na to što si superioran, što neke izbore nisi hteo da napraviš je takođe sklizak teren, kaže Ivan Medenica.

Osim pozorišnih stvaralaca, knjiga “Tragedija inicijacije ili nepostojani princ” u smislu univerzalnih vrednosti kojima se bavi, namenjena je široj akademskoj publici.

Slađana Vasiljević

Медије

Галерија слика

logo jpf trans
 XXVI JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
PRIČAJ MI O NEŽNOSTI
Od 1.do 7.novembra 2021.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

Ponedeljak 1. novembar u 19:30
Sedam strahova
BNP Zenica

Utorak 2. novembar u 19:30
Pučina
JDP Beograd

Sreda 3. novembar u 19:30
Tri zime
Pozorište Promena, Novi Sad

Četvrtak 4. novembar u 19:30
Đokonda
CNP Podgorica

Petak 5. novembar u 19:30
64
Atelje 212 Beograd

Subota 6. novembar u 19:30
Strah – jedna topla ljudska priča
NP Pirot

Nedelja 7. novembar u 19:30
Zelena čoja Montenegra
BDP Beograd, GP Podgorica i FGT Budva