četvrtak, 16 novembar 2017 09:52

Gosti festivala - Učenici I 4, Gimnazije Sveti Sava u Požegi

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

U saradnji sa Direkcijom festivala, predvođeni razrednim starešinom Petrom Matovićem, učenici računarskog smera bili su gosti u publici treće festivalske večeri kada je izveden komad Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja „Dokle pogled seže“ u režiji Arpada Šilinga. Po završetku predstave okupili smo se u holu pozorišta da razmenimo utiske.

-Do sada nisam dolazila u pozorište, zahvaljujem se razrednom što nam je ovo omogućio, bilo nam je zanimljivo i dok smo dolazili, a predstava je bila odlična-sve mi se svidelo.
- Pričao nam je razredni da je ovo jedan od najboljih festivala, da dolaze odlične predstave i zaista je tako, predstava je bila veoma zanimljiva i nama, mlađoj publici.
- Nismo znali šta je tema predstave, razgovarali smo o tome u dolasku, ali smo se oduševili ovim što smo videli.
-Predstava je bila fantastična, glumci su bili duhoviti, nemam nikakve zamerke.
-Meni se svidelo što su bili Crnogorci, jer ne bi bilo tako zanimljivo i duhovito da nije taj rečnik i naglasak koji oni koriste, to je bilo presudno.
-Predstava i glumci su odlični, sviđa mi se njihov stil pričanja, odličan je početak gde su odmah pokazali, kako mi to volimo da kažemo „crnogorski način ponašanja“, odnosno pet minuta rada, pola sata odmora.

Ovo su samo neki od utisaka koje su mladi srednjoškolci izneli pre nego što su kao vihor nestali u kišnoj novembarskoj večeri, rešeni da uhvate još po neki utisak pre nego što kombi krene za Požegu.

- Moji utisci su takođe fanstastični, kaže Petar Matović, profesor požeških gimnazijalaca. Predstava je bila jako dobra, savremene tematike, o teškoj tranziciji koja se ne dešava samo u Crnoj Gori, već su to one svakodnevne teme koje svakog od nas muče. Svake godine dolazim na Festival koliko mi obaveze dozvole, ovo je najznačajnija smotra pozorišnih ostvarenja u regionu i zaista mi je drago što van Beograda postoji bogat kulturni život, što možemo da vidimo šta se dešava na scenama u Crnoj Gori, Bosni, Hrvatskoj, odnosno kako podnaslov kaže u tom regionu „bez prevoda“.
Razredni sam ovim učenicima koji imaju posebne sposobnosti za računarstvo i informatiku. Takvih odeljenja ima 6 u Srbiji. Moj cilj je da im tokom školovanja ponudim nešto što nije samo usko vezano za stručne predmete, a to je kulturna nadogradnja kako bi zaista mogli da budu građani sveta i mislim da je užički festival pravo mesto za to. Ovo je način da savremena umetnost uđe u njihove živote i da prevaziđe taj književno-istorijski i likovno-istorijski školski program koji imaju, zaključuje Matović.

Odabrati predstavu koja će biti interesantna mladoj publici, posebno onoj koja je više poklonik savremenih medija nego tradicionalne umetnosti nije lak zadatak, ali je zadovoljstvo veliko kada nas u tom trenutku obasja srećna zvezda i došapne da je to „Dokle pogled seže“ koju su glumci „Zetskog doma“ predvođeni vrsnim mađarskim rediteljem Arpadom Šilingom prepisali iz života. Radujemo se novim susretima u pozorištu!

Slađana Vasiljević, PR XXII JPF Užice

Галерија слика

Више из ове категорије « Dokle pogled seže - 4,38 Bilten br. 4 »
logo jpf trans
 XXVI JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
PRIČAJ MI O NEŽNOSTI
Od 1.do 7.novembra 2021.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

Ponedeljak 1. novembar u 19:30
Sedam strahova
BNP Zenica

Utorak 2. novembar u 19:30
Pučina
JDP Beograd

Sreda 3. novembar u 19:30
Tri zime
Pozorište Promena, Novi Sad

Četvrtak 4. novembar u 19:30
Đokonda
CNP Podgorica

Petak 5. novembar u 19:30
64
Atelje 212 Beograd

Subota 6. novembar u 19:30
Strah – jedna topla ljudska priča
NP Pirot

Nedelja 7. novembar u 19:30
Zelena čoja Montenegra
BDP Beograd, GP Podgorica i FGT Budva