Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

Pijani - 4,07

09 nov

Druge festivalske večeri XXI Jugoslovenskog pozorišnog festivala izvedena je predstava „Pijani“ Ateljea 212 iz Beograda, po tekstu Ivana Viripajeva, u režiji Borisa Liješevića.
Komad mladog ruskog pisca je poetizovan pogled na pijanstvo potekao iz teme da Bog govori kroz pijane, kojom se često bavi ruska literatura.

„ Iako možda predstava nije nežna jer ima puno blata i padova, za mene je ovo ipak nežan komad koji nas vraća na ona važna pitanja koja zapravo sve ređe postavljamo: „Da li ima smrti i da li su naši bližnji i dalje tu sa nama ili ne, da li smo svi tijelo gospoda i da li osjećamo da smo tijelo gospoda? Ovaj komad govori da su nam ta pitanja i dalje bliska, da ih i dalje postavljamo i da smo najhrabriji da ih postavimo u pijanstvu. Na taj način tumačim rečenicu: što pijan misli, trijezan govori“, kaže reditelj Boris Liješević.

Komad gradi 14 likova, svi su pijani, a ta jedna noć u kojoj je smeštena radnja menja njihove živote.

„Možda je Viripajev te ljude napravio pijanim da bi se našlo opravdanje za to što pričaju: „oni su pijani. baljezgaju“. Kao što ima ona teza: Nije pitanje da li Bog postoji, već da li veruješ u njega, jer nemaš fizički dokaz, možda se i u ovom slučaju može okrenuti pitanje“, kaže glumac Branislav Trifunović.

Nije bitno šta biva kad se pijani otrezne, slažu se svi akteri predstave i ističu da je važno samo postavljanje pitanja koja nove generacije sve ređe postavljaju: ko si i kako si, što je na tragu večite Gogenove zapitanosti odakle dolazimo, šta smo i kuda idemo.

„Razmišljanje o smrti je suštinsko, temeljno pitanje svakog čoveka. Ideju da smrti nema nisam doživeo kao utehu, koja stvara lažnu sliku, već sam je doživeo kao ideju koja ima smisla. Ovo je jedna od predstava koja traži da učestvuješ intimno, lično, a ne „samo“ sa veštinama, kompleksna je i traži sve to zajedno. Pisac je ostavio dosta otvorenih ulica, neke stvari nisu dosledne, neke su malo dramaturški problematične, i to je taj prostor koji treba da popune oni koji rade komad, kaže glumac Nebojša Ilić.

Reditelj Liješević smatra da predstava još uvek nije dovršena, ističe da je često gleda ne bi li shvatio taj piščev govor iz nadahnuća i predstavu povremeno menja. Komad su iznela poznata glumačka imena među kojima Dara Džokić, Branka Šelić, Bojan Žirović, Jelena Đokić, Isidoda Minić.Užička publika „Pijane“ je ocenila sa 4,07.

Treće festivalske večeri na programu je „Hamlet“ po Šekspirovom delu u režiji Aleksandra Popovskog.

Video sadržaj