XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

utorak, 08 novembar 2022 06:34

Saopštenje i obrazloženje stručnog žirija 27. JPF

Оцените овај чланак
(1 Глас)

27. JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL
01-07. NOVEMBRA 2022
.
Stručni žiri 27. Jugoslovenskog pozorišnog fesitivala, u sastavu:

1. Dr Radivoje Dinulović, arhitekta, predsednik žirija
2. Dr um. Snežana Trišić, rediteljka, članica žirija
3. Dr Marina Milivojević Mađarev, teatrološkinja, članica žirija

Doneo je sledeću odluku:


1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU dodeljena je predstavi „EICHMANN U JERUZALEMU“ u režiji Jerneja Lorencija i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, Zagreb, za hrabar i beskompromisan istraživački i analitički pristup i postupak. Predstava nas dovodi do suočavanja sa dubokim posledicama Holokausta koje dosežu do današnjih dana. Posebnu vrednost čini sadržajna, stilska i poetička celovitost svih segmenata predstave.


2. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeljena je Jerneju Lorenciju za režiju predstave „EICHMANN U JERUZALEMU“ u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, Zagreb, za delikatan, slojevit i snažan rediteljski postupak kojim je stvorena duboko emotivna i otrežnjujuća predstava.


3. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU dodeljena je ravnopravno (Ex aequo) Katarini Bistrović Darvaš, Miji Melcher i Luciji Šerbedžiji za stvaralački angažman i nadahnutu, svedenu i preciznu kolektivnu glumačku igru u predstavi „EICHMANN U JERUZALEMU“.


4. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU dodeljena je ravnopravno (Ex aequo) Dadu Ćosiću, Franu Maškoviću, Pjeru Meničaninu, Rakanu Rushaidatu i Vedranu Živoliću za stvaralački angažman i nadahnutu, svedenu i preciznu kolektivnu glumačku igru u predstavi „EICHMANN U JERUZALEMU“.


5. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU dodeljena je Andreji Rondović za predstavu „MESEC (DANA) NA SELU“ u produkciji Narodnog pozorišta Užice za koncept i artikulaciju scenskog prostora koji značajno doprinose poetici predstave i glumačkoj igri.


6. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU dodeljena je Bojani Nikitović za predstavu „RAT I MIR“ u produkciji Narodnog pozorišta Beograd, za složeno rešenje koje objedinjava epohu i savremeni kostim.


7. Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU dodeljena je Igoru Borojeviću za ulogu Islajeva u predstavi „MESEC (DANA) NA SELU“ u produkciji Narodnog pozorišta Užice, za snažan i emotivan glumački izraz.


8. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i nagrada POLITIKE „AVDO MUJČINOVIĆ“ dodeljena je Teodoru Vinčiću za ulogu Robota Šile u predstavi „ROLERKOSTER“ u produkciji Pozorišta Atelje 212, Beograd, za autentičan, studiozan i ekspresivan glumački pristup.


9. Specijalna nagrada ARDALION dodeljena je Jeleni Mijović za konsekventno i savremeno dramaturško tumačenje klasičnog dramskog teksta u predstavi „MESEC (DANA) NA SELU“ u produkciji Narodnog pozorišta Užice.



Медије

Више из ове категорије « Rat i mir - 4,84 27. JPF Bilten br.8 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC