nedelja, 07 novembar 2021 06:35

Strah - 4,33

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Predstava Narodnog pozorišta iz Pirota „Strah – jedna topla ljudska priča“, po tekstu
Franc Ksaver Kreca,u režiji Igora Vuka Torbice, izvedena je šeste festivalske večeri.

Predstava ima okvirno utopijsku i istovremeno distopijsku viziju sveta bliske budućnosti, gde se odvija jedan začudan eksperiment u kome najbliže komšije jedne prizemne zgrade odlučuju da se bolje upoznaju i što više druže u nedefinisanom prostoru ispred svojih stanova.
Želja za bliskošću i pre svega da se pobedi strah od samoće, odbačenosti, otuđenosti, navodi ove individue – bračne parove i razne samce da zajedno stvore neku nesvakidašnju komunu u kojoj će biti srećni, kao jedinstveni kolektiv sreće.
I zaista sve to tako i fukcioniše, sve dok se ne pojavi u njihovim životima jedan stranac, navodno veoma stidljiv, novopečeni momak jedne od usamljenih dama u apartmanu.
Idila njihovog zajedništva i savezništva kao da se iznenada ruši tim dolaskom, iako taj tip deluje dobroćudno, simpatično, veoma staloženo i mirno, gotovo da mu se glas ne čuje…
Sve dok se ne desi neverovatna i prebrza transformacija, koja pretvara do tada žanr komedije u sasvim drugi žanr mračne, apsurdne, donekle i avangardne drame….Tako je do polovine predstave bila svetlost, a onda nastaje pravi – mrak.

 "Ovaj komad prate neke kontraverze, u ovom komadu od Kreca ima samo jedno zanimanje junaka, i jedan monolog, sve drugo je napisao Igor Vuk Torbica lično. Ovo je apsolutno njegov kompletan autorski rad. Bilo je zanimljivo raditi, mi nismo znali kako će se komad završiti, svaki dan je dolazila po jedna scena, i prosto smo svaki dan ulazili u materiju sto posto", izjavio je glumac Aleksandar Radulović.

"Što više igram predstavu, više saznajem šta u stvari ova predstava govori, svaki put otkijem nešto novo, neka nova rečenica me cimne, kao da me podseti šta mi živimo, i šta je naš problem, i čega se mi to sve bojimo", rekla je glumica Danijela Ivanović.

Галерија слика

Више из ове категорије « 26. JPF Bilten br.6 26. JPF Bilten br.7 »
logo jpf trans
 XXVI JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
PRIČAJ MI O NEŽNOSTI
Od 1.do 7.novembra 2021.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

Ponedeljak 1. novembar u 19:30
Sedam strahova
BNP Zenica

Utorak 2. novembar u 19:30
Pučina
JDP Beograd

Sreda 3. novembar u 19:30
Tri zime
Pozorište Promena, Novi Sad

Četvrtak 4. novembar u 19:30
Đokonda
CNP Podgorica

Petak 5. novembar u 19:30
64
Atelje 212 Beograd

Subota 6. novembar u 19:30
Strah – jedna topla ljudska priča
NP Pirot

Nedelja 7. novembar u 19:30
Zelena čoja Montenegra
BDP Beograd, GP Podgorica i FGT Budva