XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

četvrtak, 02 april 2020 14:19

Buđenje proleća

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Narodno pozorište Užice od večeras emituje četvrtu predstavu u okviru akcije #OstaniKodKuće. Na youtube kanalu u narednih 7 dana biće dostupno „Buđenje proleća“, jedna od antologijskih predstava koja je pobedila na XVII JPF i ukupno osvojila četiri Ardaliona.

„Buđenje proleća“, po delu Franka Vedekinda, na sceni užičkog pozorišta premijerno je izvedeno 7. marta 2012. Reditelj Martin Kočovski pojasnio je da je važno igrati to delo jer „u njegovoj dečijoj tragediji „Vi“ predstavljate treće pokoljenje generacije Vedekindovih junaka, a „Mi“ četvrto pokoljenje te dece. Razlike između „Vi“ i „Mi“, nisu male“.

Reditelj dalje obrazlaže: "Vi ste imali jednu državu, Mi danas imamo države. Vi ste živeli u jednom društvu koje je, paradoksalno, bilo liberalnije u odnosu na danas kada živimo u vremenu mnogih sistemskih zabrana. Vi ste u tadašnjem društvenom sistemu bili ateisti, nama se danas nameće da budemo profesionalni vernici. Vi ste naši roditelji, Mi smo vaša deca koja će postati (ili već jesu) roditelji. Nadam se da u budućnosti neće biti predstava u kojima ćemo „Mi“ postati „Vi“, a „Vi“ neki novi „Oni“. Zbog toga izvinite ako budemo bili malo iskreniji nego što je to uobičajeno ili što ćemo vam biti bliže nego što ste navikli jer je krajnje vreme da se „pogledamo u oči“ i da nejasne ideje zamenimo jasnim slikama“.

U predstavi igraju: Tijana Karaičić, Dragana Vranjanac Ljubojević, Nemanja Jovanović,Goran Šmakić, Branislav Ljubičić, Vladimir Kurćubić, Bojana Zečević. Ana Bretšnajder, Andrijana Simović, Danica Ljubičić, Dušan Radojičić.

Na XVII JPF, 2012. predstava „Buđenje proleća“ osvojila je Ardaliona za najbolju predstavu, reditelj Kočovski Ardaliona za najbolju režiju, Marijana Zorzić-Petrović za najbolju scenografiju, a Ardaliona za najboljeg mladog glumca i nagradu Politike „Avdo Mujčinović“ poneli su Tijana Karajičić i Branislav Ljubičić.

Predstava se može pogledati do 9. aprila 2020.

Slađana Vasiljević

Галерија слика

Више из ове категорије « Viktor ili deca na vlasti Bure baruta, Mletački trgovac… »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC