XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

utorak, 19 novembar 2019 09:38

Fotografija dodiruje umetnost kroz pozorište

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Izložba fotografija Radovana Baje Vujovića koja je otvorena u holu Narodnog pozorišta kao stalni sadržaj Pratećeg programa Jugoslovenskog pozorišnog festivala biće ranije sklonjena zbog radova koji počinju u cilju poboljšanja energetske efikasnosti zgrade Narodnog pozorišta Užice. Ustaljena praksa je da fotografije krase hol pozorišta sve do naredne postavke, a ovom prilikom publika je mogla da vidi fotografije nastale na prethodnom, 23. JPF i da se seti predstava koje su gostovale i takmičile se za Ardalione.

 

-Ja sam i dalje entuzijasta kao i na prvom festivalu. Nema nikakve razlike bez obzira što je prošlo 23 godine. Kako prolazi vreme čini mi se da sa više znanja i izazova radim svaki festival i imam utisak da nam je iz godine u godinu i festival sve bolji, kaže Radovan Baja Vujović.

Kakve promene su vidne na fotografijama?

-U toku 23 godine prodefilovali su najbolji reditelji, najbolji kostimografi, dramaturzi, scenografi, glumci, najbolje predstave. Kako se menja društvo, tako se menjaju i pozorišne predstave, scenografija, svetlo, vidi se razlika. Jedno vreme je vladao minimalistički pristup, a sad se ponovo vraćamo klasičnom pozorištu, dobrom kostimu, dobroj scenografiji i očekujem da će sve da nam bolje i bolje izgleda i na fotografijama, jer to je atraktivnije i za fotografisanje i za publiku.

Kada je minimalistički pristup, šta “nedremano oko” (kako je Božidar Đurović prethodne godine nazvao autora Vujovića otvarajući izložbu) pokušava da uhvati?

-U tom slučaju uglavnom se pravi kompozicija da se iskoristi i to malo svetla koje imate. Pokušavam da uhvatim atmosferu koja dominira predstavom i drži pažnju publike, kaže Vujović.

Otvarajući izložbu prof. dr Radivoje Dinulović prisetio se rečenice Rolana Barta, francuskog filozofa, koji je u svojoj knjizi „Svetla komora“ napisao da fotografija ne dodiruje umetnost kroz slikarstvo, već kroz pozorište.

-Dakle, fotografija u svojoj biti nije vizuelna, već je scenska umetnost. Gledajući fotografije koje Baja radi, jasno mi je šta je Bart hteo da kaže. Osim toga, želim da naglasim, da je Baja Vujović pozorišni čovek. Ova reč se ne odnosi na glumce, upravnike, reditelje, već na one ljude koji nisu na sceni, a koji, zapravo, za tu scenu žive, daju joj svu svoju energiju i uporno, kontinuirano, sa uverenjem i strašću istrajno rade svoj posao rekao je Dinulović.

Festivalska publika imala je priliku da pogleda šta je možda propustila, a što je Radovan Baja Vujović video i zabeležio fotoaparatom. Sledeće godine, prvog dana jubilarnog festivala uoči svečanog otvaranja, premijerno će videti šta je to autor zabelezio na 24. JPF "Bez prevoda".

Slađana Vasiljević

 

Галерија слика

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC