subota, 09 novembar 2019 14:24

Serijal o izuzetnim ljudima

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

U okviru pratećeg programa 24. JPF, na Maloj sceni NP Užice predstavljen je serijal autorke Olivere Milošević „Teatrologike“, koji se emituje na RTS-u. - Ima logike da nova sezona serijala „Teatrologike“ bude predstavljena baš na JPF, jer svi moji sagovornici imaju veze sa ovim festivalom. Neki su učestvovali, mnogi dobili nagrade, priznanja i ostavili snažan trag na Festival i publiku - kaže autorka serijala.

U okviru pratećeg programa Festivala, odlučila je da prikaže prvu epizodu iz nove sezone serijala. Ona donosi razgovor sa Radetom Šerbedžijom, na Brionima, posle predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf“, koja je sada na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta.

Olivera Milošević objašnjava da je ideja „Teatrologike“ da široj javnosti predstavi izuzetne ljude koji u regionu stvaraju pozorišnu umetnost.

- Tema naših razgovora, osim pozorišnih poetike i priče o tome kako oni stvaraju i šta je za njih suština pozorišta, je i društvo u kojem danas živimo. Osvrćemo se na devedesete, ali pričamo i o tome kakav je današnji svet i koliko se on promenio. To bi bio znak da smo završili pitanje koje se odnosi na sve nas i sve nas zanima, a to je- šta je pojam sreće. Malo smo filozofirali o tome šta danas znači biti slobodan i šta je pojam slobode, šta je umetnička sloboda i koliko se menjala tokom vremena. Moji sagovornici su izuzetni umetnici, ne samo u sredinama u kojima rade i regionu, već i u Evropi i svetu. Sa njima je veliko zadovoljstvo razgovarati. Osim toga, kada biram sagovornike, bitno mi je da to budu društveno i umetnički odgovorni ljudi, da su protiv svega što ugrožava ljudska prava i slobode- kaže autorka serijala „Teatrologike“.

Govoreći o temi ovogodišnjeg JPF, Olivera Milošević kaže da je jako teško odrediti ko su junaci našeg doba.


- Pitanje je da li su to konkretne ličnosti. Za početak bi trebalo da odredimo kriterijume kako se postaje junak u našem dobu i šta to znači. U tom smislu, mislim da su junaci ovog vremena oni koji govore istinu i ne kalkulišu, posvećeni su svom poslu, iskreni i imaju mogućnost da javno kažu ono o čemu svi razmišljamo i šapućemo.

Za JPF Olivera Milošević kaže da je jedan od najznačajnijih festivala u Srbiji.

- U našim pregledima događaja koji su obeležili godinu u oblasti pozorišta, uvek navodim ovaj festival. Kultura i umetnost inače imaju jako malo prostora u medijima, a RTS je jedina kuća koja temeljito neguje pristup umetnosti i kulturi, kakav zaslužuju. Kada bi bili više prisutni u medijima, lakše bi se iskristalisali i junaci našeg doba.

Ana Milošević, JPF Bilten

Више из ове категорије « 24.JPF Bilten br.5 „Tartif“- 4,44 »
logo jpf trans
 XXVI JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
PRIČAJ MI O NEŽNOSTI
Od 1.do 7.novembra 2021.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

Ponedeljak 1. novembar u 19:30
Sedam strahova
BNP Zenica

Utorak 2. novembar u 19:30
Pučina
JDP Beograd

Sreda 3. novembar u 19:30
Tri zime
Pozorište Promena, Novi Sad

Četvrtak 4. novembar u 19:30
Đokonda
CNP Podgorica

Petak 5. novembar u 19:30
64
Atelje 212 Beograd

Subota 6. novembar u 19:30
Strah – jedna topla ljudska priča
NP Pirot

Nedelja 7. novembar u 19:30
Zelena čoja Montenegra
BDP Beograd, GP Podgorica i FGT Budva